A gazdasági teljesítmény gyengülésének a jeleire indexcsökkenéssel indult szerdán a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a DJIA-30 index 2,20 százalékkal csökkent nyitáskor, az S&P-500 index 2,30 százalékkal kezdett alacsonyabban, a Nasdaq Composite index pedig 1,86 százalékkal esett. Kedden még nagy nyereséggel zártak az amerikai indexek a járványvédelmi korlátozások közelgő enyhítésének a reményében: a DJIA-30 2,39 százalékkal, az S&P-500 3,06 százalékkal, a Nasdaq Composite 3,95 százalékkal emelkedett.

A szerdai nyitás előtt a gazdasági teljesítmény lassulására utaló makrogazdasági adatok jelentek meg. A kiskereskedelmi forgalom márciusban rekordmértékben, 8,7 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Ezen belül a legnagyobb csökkenés a gépjárművek, a bútorok és az elektronikai cikkek forgalmában következett be. Az ipari termelés is a vártnál nagyobb mértékben csökkent márciusban, a várt 4,0 százalékos csökkenés helyett az előző havihoz képest 5,4 százalékkal, 74 éve a legnagyobb mértékben.

Az előző hónapban, februárban még 0,5 százalékos volt a havi növekedés. A tőzsdei cégek eredményadatainak a romlását mutató tőzsdei jelentések is rontottak a befektetői hangulaton. Az S&P-500 index tagvállalatainak első negyedéves nyeresége elemzői számítások szerint több mint tíz százalékkal csökkenhetett. Az olajárat az OPEC+ termeléscsökkentési megállapodása ellenére is túlkínálati aggodalmak terhelik.

Az amerikai tőzsdék szerdai nyitásakor a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 4,80 százalékkal hordónként 28,18 dollárra csökkent, a WTI ára 2,29 százalékkal ment lejjebb 19,65 dollárra. Az eurót 0.97 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0872 dolláron, az arany spot ára pedig az dollár erősödése miatt 0,33 százalékkal unciánként 1720,76 dollárra csökkent.