Februárban a ZEW német gazdasági kutatóintézet németországi befektetői hangulatindexe vegyesen alakult, a jelenlegi helyzetet jelző mutató romlott, a kilátások indexe erőteljesen javult.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet februári felmérésében a pénzügyi befektetők hat hónapra előre tekintő németországi konjunkturális kilátásokról alkotott megítélését számszerűsítő mutató 71,2 pontra ugrott a januári 61,8 pontról. A piac gyengülő mutatóra, 59,6 pontra számított. A mutató tavalyi mélypontja mínusz 49,5 pont volt, amit márciusban jegyeztek, a tavalyi évet 55 ponton zárta.

Az aktuális gazdasági környezet megítélése romlott, a januári mínusz 66,4 pontról februárban mínusz 67,2 pontra csúszott le. A piac némileg kisebb csökkenést, mínuszt 67 pontot várt februárról. A koronavírus-járvány terjedését fékező korlátozások ellenére a német pénzügyi befektetők bizakodóak a jövőt tekintve, azzal számolnak, hogy a német gazdaság fél éven belül visszatér a növekedési pályára – vélte Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A német gazdaság teljesítménye tavaly 5 százalékkal csökkent, a kormány 3 százalékos idei gazdasági növekedést vár. A ZEW havi rendszerességgel végzi el hangulati felmérését mintegy 300 németországi intézményi befektető és pénzügyi elemző körében az elkövetkező hat hónap kilátásairól és az aktuális befektetői környezetről alkotott véleményük megismerése érdekében.