A holnapi készletadatok akár tovább is emelhetik az elmúlt napokban 20 százalékos ralit produkáló Henry Hub földgáz árfolyamát. Az Egyesült Államokban nemzeti benchmarknak számító árjegyzés jól kereskedhető, akár tőkeáttétes instrumentumokkal is.

Több mint 20 százalékos emelkedést mutatott az amerikai földrészen meghatározó Henry Hub földgáz árfolyama, miután a múlt heti készletadatok hírére felpattant évtizedes mélypontjáról. A múlt hét második felében mutatott 15 százalékos szárnyalást e hét elején további 7,9 százalékkal sikerült megfejelni. Majd jött ugyan egy közel 2 százalékos korrekció, de a piacot továbbra is a gázáremelkedés tartja izgalomban.

A földgázüzletről fontos tudni, hogy nincs olyan jellegű világpiaca, mint a kőolajnak, ehelyett regionális piacok és árjegyzések működnek. A mi régiónk gázárai ugye döntően az orosz gáz jegyzésétől függenek, míg a tengerentúlon Henry Hub, mely nem egy ember, hanem a Henry központ Louisana államban, számít a nemzeti benchmarknak. Az 1990 óta jegyzett határidős kontraktusok a kilenc államot érintő és további négy, Lousianán belüli csővezeték összekötése révén létrejött hálózat által leszállított földgázra vonatkoznak.

A Henry Hub árfolyamát ősz óta nyomás alatt tartották a magas készletek, mivel a szokatlanul enyhe észak-amerikai tél miatt elmaradt az obligát készletleépülés. Ahogy újabban szokásos, az erőteljes felpattanást rögtön a kereskedő robotokkal hozták összefüggésbe, a bróker elgurult gyógyszerére már nem vevő a tőzsdei hírpiac.

Fundamentális megfontolások is az áremelkedés mellett szólhatnak – vélekedett Horváth Ákos, az Equilor elemzője, mondván, az alacsony árak azzal kecsegtetnek, hogy az amerikai erőművek a szénről átállnak a földgázra. Annál is inkább, mert nemrégiben újabb lelőhelyekről érkeztek hírek.

A Henry Hub egyébként jól kereskedhető – folytatta -, mert számos tőzsdei instrumentumnak, certifikátoknak, ETF-eknek ez a mögöttes terméke. Ám a pozíciónyitással érdemes lehet megvárni a holnapi újabb készletadatokat.

Mint mondta, a Henry Hub most 2,613 dollár körül mozog, s kedvező készletadatok esetén a 3-3,5 dolláros célárak is reálisak lehetnek, melyekről az optimista elemzői szcenáriókban olvashatunk. Arra is érdemes azonban odafigyelni, hogy 2,85-2,9 dollár környékén erős ellenállás húzódik, s ezen a szinten megpihenhet az árfolyam, sőt, korrekció sem kizárt.