A benzin esetében 3-5 forint, a gázolaj esetében pedig 2-4 forint áremelést indokolnak a nemzetközi piaci változások a jövő héten a GKI Energiakutató Kft. számításai szerint – ismerteti a szombati Népszava.

A benzin kiskereskedelmi átlagára így 432 forint, a gázolajé pedig 434 forint lehet augusztus 15-től. A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja a GKI Energiakutató szerint: a nemzetközi piaci árak módosulása és a forint-dollár árfolyamának alakulása.

A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest számottevően emelkedett, átlagosan 5,1 százalékkal. A gázolaj jegyzésára hasonló értékben növekedett, heti átlagban 4,4 százalékkal.

A forint a dollárral szemben viszont az elmúlt hét nap során tovább erősödött, átlagosan 1,9 százalékkal. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a benzin esetében 3,1, míg a gázolaj esetében 2,4 százalékos emelkedést mutatnak.

Az elmúlt egy évben a benzin 10 százalékkal, a gázolaj pedig mintegy 15 százalékkal drágult. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése miatt tavalyhoz képest csaknem öt százalékkal kevesebb benzint és mintegy kilenc százalékkal kevesebb gázolajat lehet egyhavi nettó átlagkeresetből tankolni.