Változatlanul negatív a görög bankrendszer kilátása, tekintettel a mély és elhúzódó recesszióval, jelentős szuverén adóskockázattal és törékeny betétesi bizalommal jellemzett működési környezetre – áll a Moody’s Investors Service szerdai szektorelemzésében, amely szerint továbbra sem zárható ki Görögország távozása az euróövezetből.

Mindemellett változatlanul érdemi annak a kockázata, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, bár nem ez a Moody’s központi forgatókönyve – áll a cég szerdai londoni elemzésében. Más nagy londoni házak viszont alapeseti prognózisaikban számolnak Görögország eurótagságának megszűnésével. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes központi előrejelzési forgatókönyve például az, hogy Görögország még 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

A Moody’s szerda esti elemzése szerint a görög kormány által tavasszal végrehajtott adósságcsere a bankrendszert gazdasági értelemben véve gyakorlatilag fizetésképtelenné tette, és a tranzakció nyomán hozzávetőleg 30 milliárd eurónyi azonnali feltőkésítési igény keletkezett.

A görög bankok kinnlevőség-portfolióinak veszteségeit is beleszámolva a hitelminősítő központi forgatókönyve arra vall, hogy a teljes rendszerszintű tőkepótlási igény elérheti a 40-50 milliárd eurót a belátható előrejelzési távlatban; ez Görögország tavalyi egész évi GDP-értékének hozzávetőleg a 20 százalékával egyenlő.

A Moody’s várakozása szerint a feltőkésítés forrásainak zömét az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) biztosítja a görög bankok számára létrehozott 50 milliárd eurós pénzügyi stabilitási alapból, amelyből a négy legnagyobb görög banknak már eddig 18 milliárd eurót folyósítottak.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a görög bankok elől továbbra is el lesznek zárva a nagybani és a bankközi finanszírozási piacok, és a következő 12-18 hónapban folytatódni fog a betétkiáramlás is.

A Moody’s adatai szerint a magánszektor betétállománya a 2009 szeptemberében mért legutóbbi csúcsértékhez mérve 2012 júniusának végéig 36,7 százalékkal csökkent; ez 87,2 milliárd eurós betétkivonásnak felel meg. Ráadásul májusban és júniusban gyorsult is a kivonás a kormányalakítás szempontjából eredménytelenül végződött első parlamenti választási forduló nyomán.

Az elhúzódó recesszió, az ingatag befektetői hangulat és a görög gazdaság veszélyeztetettsége a különböző eseménykockázatoktól egyaránt arra vall, hogy továbbra is magas a gyorsuló betétkiáramlás rizikója – áll a Moody’s szerda esti londoni elemzésében.