Februárban a januári 4,3 százalékon maradt a munkanélküliség Csehországban. Tavaly februárral összehasonlítva viszont 1,3 százalékkal növekedett – közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

A munkát keresők száma a hivatal nyilvántartása szerint 311 463 volt, 2600-zal több, mint januárban. A szabad munkahelyek száma ugyanakkor magasabb ennél – 330 735 – és továbbra is növekvő tendenciát mutat. Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter a Twitteren pénteken reggel megjelent bejegyzésében azt írja, hogy a csehországi munkanélküliség februárban is a legalacsonyabb az Európai Unióban. “A munkaerő piaca nagyon gyorsan változik, ezzel szembesülnünk kell. Azt tervezzük, hogy az állam a következő időszakban legalább évi százezer embernek biztosít szakmai átképzést” – jegyezte meg Malácová.

Viktor Najmon, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója rámutatott: a jelenlegi munkaerőpiac a koronavírus-járvány következményei miatt nagyon kiegyensúlyozatlan, bizonyos területeken – például idegenforgalom, vendéglátás, szolgáltatások, kereskedelem – nagyon sokan elveszítették a munkájukat, más területeken – ipari termelés, egészségügy – viszont munkaerőhiány lépett fel” – jelentette ki Najmon. Regionális összevetésben továbbra is Prágában és Közép-Csehországban a legjobb a helyzet, míg Észak-Morvaországban a legrosszabb – derült ki a hivatalos adatokból.