A kedvező időjárásnak és az utószezoni áraknak köszönhetően több siófoki szálloda is teltházzal üzemel a hétvégén, és kedvezőbben alakul a forgalom a balatoni magánszálláshelyeken is – mondták turisztikai szakemberek az MTI-nek pénteken.

A kedvező időjárásnak és az utószezoni áraknak köszönhetően több siófoki szálloda is teltházzal üzemel a hétvégén, és kedvezőbben alakul a forgalom a balatoni magánszálláshelyeken is – mondták turisztikai szakemberek az MTI-nek pénteken. 

Halász Klára, a siófoki Tourinform iroda vezetője arról számolt be, hogy becslésük szerint eddig 7-8 százalékkal emelkedett a város turistaforgalma a tavalyi év hasonló időszakához képest. A főszezon végét jelentő augusztus 20-ai ünnep után a kánikula folytatódása miatt jóval több turista maradt Siófokon, mint a korábbi években, és a meleg hétvége is kedvez a forgalomnak, így várhatóan az utószezon is kedvezően alakítja az idei nyár mérlegét. A siófoki szállodák zöme megtelt erre a hétvégére is, és magánszállás még bőven akad ugyan kiadó, de ezek forgalma is jobban alakul, mint a korábbi években.

Pártényi Tünde, a siófoki Magistern szálloda igazgatója arról számolt be, hogy a nyáron mindvégig 98-100 százalékos kapacitáskihasználtsággal működtek, és ezen a hétvégén sem lesz ez másként, de ennek ára van. A magyar fizetőképes kereslethez igazodva a szobák árán négy éve nem változtattak, lenyelték az áfaemelést is, és jelentős kedvezményeket adnak a gyermekes családoknak. Az augusztus 20. után számított utószezoni árak például akár 40-50 százalékos kedvezményt is jelentenek az előre foglalóknak. Az igazgató szerint ezek az évek a túlélésről és a visszatérő vendégek számának növeléséről szólnak. A Magistern vendégeinek 80-90 százaléka üdülőcsekkel vagy Szép-kártyával fizetett.

Strenócky Balázs, az Azúr Hotel marketingigazgatója arról számolt be, hogy a szálloda uniós támogatással történt prémiumszárny-bővítésének köszönhetően 22 százalékkal nőtt a kapacitásuk. A szezon eddig jól alakult, a tavalyi átlagosan 87 százalékos kapacitáskihasználtságot sikerült 90 százalékra növelni. Az utószezonban 20 százalékos kedvezménnyel kínálják a szálláshelyeiket, amivel a reményeik szerint elérik a 80 százalékos kapacitáskihasználtságot ebben az időszakban is. Szombatra mindenesetre minden hely elkelt.

Kaponya Éva, a Balatonlelle és Gyenesdiás között magánszálláshelyeket értékesítő Balaton Travel Utazási Iroda vezetője úgy értékelte, hogy a tavalyihoz hasonlóan jól alakult az idei főszezon. Átlagosan a szálláshelyeik 70-80 százalékát sikerült értékesíteni. Az utószezon is kedvezően alakul, továbbra is folyamatosan érkeznek családok, többségük Szép-kártyával vagy üdülési csekkel fizet. Erre a hétvégére viszonylag telítettek a magánházak, de a jövő héttől a kapacitások mintegy fele kihasználatlan már.

A szakemberek elmondták, hogy a Szép-kártya jóval kisebb adminisztrációs terhet jelent a szolgáltatóknak, mint az üdülési csekk. Problémát okozott viszont az, hogy csak szezon közepén tették közzé: nem átcsoportosíthatók a Szép-kártya különböző célra felhasználható “zsebeiben” (szállás, vendéglátás, szabadidő) lévő összegek.