Keddre virradóra zátonyra futottak a béremelési tárgyalások a Lufthansa vezetése és a dolgozók képviselői között, így a mintegy 19 ezer légikísérőt tömörítő UFO szakszervezet hamarosan be fogja jelenteni a sztrájkot.

Keddre virradóra zátonyra futottak a béremelési tárgyalások a Lufthansa vezetése és a dolgozók képviselői között, így a mintegy 19 ezer légikísérőt tömörítő UFO szakszervezet hamarosan be fogja jelenteni a sztrájkot.A tagok már korábban megszavazták a munkabeszüntetést arra az esetre, ha a béremelésről nem sikerül megállapodni a vezetéssel. A Lufthansa utazószemélyzete eddig néhány kisebb akciótól eltekintve még sohasem sztrájkolt.

Az UFO követelései 5 százalékos béremelésre, egyhavi bérnek megfelelő nyereségrészesedésre, valamint arra vonatkozó garanciára terjednek ki, hogy a vezetés nem fog kiszervezni feladatokat, illetve nem alkalmaz a továbbiakban kölcsönzött munkaerőt.

Bár a társaság lendületbe jött az idei második negyedévben – 361 millió euró működési eredményt ért el, 28 százalékkal többet az egy évvel korábbinál -, az év első felében még 20 millió euró veszteség mutatkozott a rossz első negyedév miatt, amikor még 381 millió volt a működési veszteség. Az első félévben 168 millió euró adózás utáni veszteség keletkezett, de ez 38 millió euróval kevesebb, mint tavaly volt.

A vállalat a költségtakarékossági program – a téli menetrendben a kapacitások 2,5 százalékkal történő csökkentése, és leépítések – révén akar a jövedelmezőségen tovább javítani.

Az idén már volt egy, a Lufthansát súlyosan érintő sztrájk, akkor a frankfurti repülőtéren a gépek mozgását irányító földi személyzet hagyott fel a munkával.