A Virgin Atlantic brit légitársaság szerdán bejelentette, hogy az orosz légtér lezárásával kapcsolatos problémák miatt végleg beszünteti működését Hongkongban.

A döntés a légitársaság London Heathrow és Hongkong közötti járatainak megszüntetését és hongkongi irodájának bezárását jelenti. A légitársaság 30 éves jelenlétének is véget vet az ázsiai pénzügyi központban. A Virgin Atlantic közleményében azt írta, hogy az orosz légtérnek Moszkva február végi ukrajnai invázióját követő lezárása egyike volt a döntéshez hozzájáruló számos “összetett körülménynek”. A légtér zárva maradása alapján a Heathrow és London közötti járat menetideje mintegy egy órával hosszabb lesz, mint 2019-ben, míg a Hongkong és Heathrow közötti járatok 1 óra 50 perccel lesznek hosszabbak. Hozzátette, hogy a Virgin Australia hongkongi-melbourne-i és hongkongi-sydney-i járatainak 2019-es megszüntetése máris csökkentette a légitársaság jelenlétét a városállamban.

“Alapos megfontolás után meghoztuk azt a nehéz döntést, hogy felfüggesztjük a London Heathrow – Hongkong járatainkat és bezárjuk hongkongi irodánkat, miután közel 30 éve büszkén szolgáljuk ki ezt az ázsiai csomópontot” – mondta a légitársaság szóvivője. “A folyamatban lévő orosz légtérzárás miatti jelentős működési nehézségek hozzájárultak ahhoz a kereskedelmi döntéshez, hogy a 2021 decembere óta már szüneteltetett járatokat nem a tervek szerint 2023 márciusában indítjuk újra” – tették hozzá. A Virgin Atlantic 2021 decembere óta nem indít utasjáratokat Hongkongba, miután a városállam a Covid-19-es megbetegedések újbóli felbukkanása miatt felfüggesztette az Egyesült Királyságból induló összes járatot.

A légitársaságnak korábban 2023 márciusától kellett volna újraindítania a hongkongi járatokat. A szerdai bejelentéssel azonban azt közölte, hogy jövő nyártól más kulcsfontosságú piacokon is növelheti a járatokat. A Bloomberg szerint a döntés mintegy 46 Virgin Atlantic munkahelyet érint, köztük az irodai személyzet és a légiutas-kísérőkét. A légitársaság közölte, hogy visszatérítést vagy alternatív Virgin Atlantic-szolgáltatásokra szóló utalványokat kínál a jövő év márciusától utazni szándékozó ügyfelek “korlátozott számának”. A Virgin kivonulása Hongkongból az első nagy légitársaság részéről azóta, hogy az American Airlines 2021 végén elhagyta a várost.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/10/05/virgin-atlantic-ceases-hong-kong-operations-cites-russian-airspace-closure.html