Munkahely-fejlesztési projektet dolgozott ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) több felsőoktatási, vállalkozói érdekképviseleti partnerrel közösen, a 329 ezer euró (nagyjából 102 millió forint) költségű projekthez a konzorcium 247 ezer euró uniós támogatást nyert – közölte a BGF.

A projektben a finn gazdasági fejlődés egyik alapelemét jelentő, kis- és középvállalkozások (kkv) vezetői részére kidolgozott munkahely-fejlesztési programot a BGF, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem munkatársai átalakították a magyarországi és romániai vállalati környezetre.

A 2012 és 2015 között kidolgozott program során mindhárom országban vizsgálták a kkv-k jogi és pénzügyi környezetét, helyüket a nemzetgazdaságokban, a humán erőforrás fejlesztésének és hasznosításának gyakorlatait és kutatás-fejlesztési tevékenységeiket.

A program eredményeként jelentős, a vállalatok versenyképességét növelő szociális fejlesztések mehetnek végbe a magyarországi és romániai kis- és középvállalkozásoknál. A konzorciumban a BGF, a BKIK mellett a finn Lahti University of Applied Sciences, és a kolozsvári munkaadók szövetsége (Employers And Craftsmen Association) is részt vettek.

A projekt február végi lezárása után Magyarországon mind a Budapesti Gazdasági Főiskola, mind a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tervezi képzések indítását kis- és középvállalkozásoknak folyamat- és projektmenedzsment – kreatív problémamegoldás, munkahelyi humán innováció és fejlesztés, illetve stratégiai kompetencia menedzsment témákban.

A BGF-en idén márciustól hirdetik meg a képzéseket, amelyek akkreditálása, regisztrálása folyamatban van a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal rendszerében.