Két mém részvény árfolyama emelkedett csütörtökön, váratlan ráncfelvarrást biztosítva a részvénypiacnak, amely már több mint egy hónapja hullámzó kereskedésben van.

A GameStop több mint 20%-ot ugrott, és többször is megállt az ingadozás miatt. Az AMC Entertainment színházlánc részvényei 18%-ot ugrottak. A GameStop és az AMC tavaly év elején fordult a figyelem középpontjába, amikor a lakossági befektetők egy csoportja online chatszobákban összehangolta a kereskedést, hogy masszív short-nyomást hozzon létre ezekben a fedezeti alapok és más szereplők által széles körben gyűlölt részvényekben. A meteorszerű emelkedések hatalmas fájdalmakat okoztak sok fedezeti alapnak és más, ezekben a spekulatív nevekben érintett shortolóknak.

Azóta a részvények visszaléptek a csúcsárakhoz képest, és a shortolók ismét elkezdték kiépíteni pozícióikat. A FactSet szerint az AMC 19,5%-os, míg a GameStop 21,4%-os short érdekeltséggel rendelkezik. A short érdekeltség azt mutatja, hogy egy vállalat rendelkezésre álló részvényeinek mekkora hányadát adják el shorton. Ezek a nagy tétek a vállalat ellen néha drámai egynapos mozgásokhoz vezethetnek egy részvényben, mivel a fedezeti alapok a részvények emelkedésekor lezárják rövid pozícióikat, így nagyobb vételi nyomást gyakorolnak. Ezt a folyamatot nevezik short squeeze-nek.

Még a csütörtöki nagy mozgások ellenére is a részvények jóval a 2021 első felében elért magasságaik alatt maradnak. A GameStop, amely tavaly januárban napközben 483 dollárig emelkedett részvényenként, csütörtökön 90 és 100 dollár között mozgott részvényenként. Az AMC, amely tavaly júniusban napközben 72,62 dolláron állt, csütörtökön részvényenként 12 dollár körül mozgott. Mivel a vállalatok piaci tőkeértékei ennyire lecsökkentek, könnyebb néhány kereskedőháznak, vagy akár egyetlen nagy alapnak újabb rövidzárlatot kierőszakolni.

2021-ben mind az AMC, mind a GameStop kihasználta az átmenetileg megemelkedett részvényárakat, hogy további részvényeket adjon el és tőkét vonjon be. Az AMC vezérigazgatója, Adam Aron komoly erőfeszítéseket tett a rallyban részt vevő kisbefektetők felkarolására, válaszolt a kis dolláros kereskedők kérdéseire az eredménybeszámolókon, és részvényesi kedvezményeket vezetett be a fizikai mozikban. Az AMC a bevont készpénzt részben arra használta fel, hogy országszerte más mozikat vásároljon fel. A vállalat azonban az év elején részesedést vásárolt egy kis aranybányászati vállalatban is, amelynek ingatag a pénzügyi múltja.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/12/gamestop-surges-more-than-30percent-and-is-halted-in-odd-trading-amc-shares-also-pop.html