A mai napig nem kapta meg a kétszáz volt Malév-pilóta a légitársaság csődje után elmaradt járandóságát. A pilóták – akik közül eddig hatvanan tudtak elhelyezkedni – pertársaságot hoztak létre.

A mai napig nem kapta meg a kétszáz volt Malév-pilóta a légitársaság csődje után elmaradt járandóságát – írta hétfői számában a Népszava.A pilóták – akik közül eddig hatvanan tudtak elhelyezkedni – pertársaságot hoztak létre és beadvánnyal fordultak a Munkaügyi Bírósághoz, illetve a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumához a jogszerűtlen felmondások miatt. A jogszabályok szerint a felmondást követő három munkanapon belül meg kellett volna kapniuk a juttatásaikat, a felmondási időre járó fizetést, valamint a ki nem vett szabadság ellenértékét – mondta a lapnak Demeter Csaba, a Hunalpa Egyesület- Magyar Közforgalmú Pilóták Egyesülete alelnöke.

Vécsei Mihály, a Magyar Légiközlekedésért Egyesület (Malért) elnöke szerint még van esély egy új nemzeti légitársaság létrehozására, ehhez azonban elengedhetetlen lenne a kormány együttműködése, illetve a határozott igen vagy nem kimondása valamelyik koncepció mellett. Az új társaság 5-7 géppel indulhatna, először charterjáratokkal és rugalmasan alkalmazkodna a piaci igényekhez. Fokozatosan lehetne felfejleszteni a gépparkot és a járatszámokat, a célállomások számát.