A lakossági befektetőknek köszönhetően folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán szeptemberben is, bár az intézményeknél a visszaváltások voltak túlsúlyban – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 43 milliárd forinttal, azaz 1 százalékkal növekedett szeptemberben, a hónap végén 4340 milliárd forintot tett ki.

A közlemény szerint a nettó eszközérték a tőkevédett alapoknál, az árupiaci alapoknál és a zártkörű alapoknál csökkent, a részvényalapok vagyona stagnált, míg a többi kategóriánál kisebb-nagyobb növekedés volt tapasztalható. Összességében 16 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba.

Kedveltek az abszolút hozamú alapok

A legtöbb tőke, összesen 16,6 milliárd forint, az abszolút hozamú alapokba áramlott szeptemberben. A kategória vagyona a hozamokkal együtt 5,5 százalékkal 403 milliárd forintra gyarapodott.

A pénzpiaci alapoknál 12,8 milliárd forint volt a nettó értékesítés szeptemberben, vagyonuk 1,1 százalékkal gyarapodott a hozamokkal együtt. A hónap végén 1537 milliárd forintot kezeltek ilyen típusú alapokban. A kategórián belül a hazai likviditási alapoknál történt nagyobb visszaváltás, 7,3 milliárd forint értékben, míg a dollár és euró pénzpiaci alapokba jelentős friss tőke áramlott.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, bár a növekedés dinamizmusa itt is csökkent. A vagyongyarapodás 1,6 százalékos volt és 6,6 milliárdnyi friss tőke áramlott a kötvényalapokba, amelyek összvagyona 777 milliárd forint volt szeptember végén.

Ismét veszik az ingatlanalapok jegyeit

A részvényalapokból több mint 11 milliárd forintnyi tőke távozott, amit a hozamok csaknem ellensúlyozni tudtak. Összességében a részvényalapok vagyona 0,75 százalékkal csökkent, 243 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

Tőkekivonás a zárt alapokból

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál jelentős, 16,8 milliárdot elérő tőkekivonás volt tapasztalható, a tőke elsősorban a részvényalapokból távozott. A vagyon közel 8 százalékkal csökkent 192 milliárd forintra.

A vegyes – kötvényt és részvényt is tartalmazó – alapokba 11,1 milliárd forintnyi tőke áramlott be szeptemberben. A hozamokkal együtt a vagyon 4,9 százalékkal nőtt, 274 milliárd forintot ért el.

A hosszú ideig mellőzött nyilvános ingatlanalapoknál augusztus után szeptemberben is az értékesítés dominált, a friss tőke 7,1 milliárd forintot ért el. A tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2 százalékkal növelte az ingatlanalapok vagyonát, amely 408 milliárd forint volt a hónap végén.

A tőkevédett alapokból 9 milliárdnyi tőke távozott. A kategória nettó eszközértéke 2 százalékkal 483 milliárd forintra csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál jelentős, 16,8 milliárdot elérő tőkekivonás volt tapasztalható, a tőke elsősorban a részvényalapokból távozott. A vagyon közel 8 százalékkal csökkent 192 milliárd forintra.