Rainer Zietlow és csapata új rekordkísérletre indult: a hosszú kalandok specialistája ez alkalommal Melbourne-ből Szentpétervárig mintegy 23 ezer kilométert tervez autózni, mégpedig egy szériamotorral hajtott Volkswagen Touareg modellel.

Zietlow a Föld legdélebbi egymillió lakos feletti városából kevesebb, mint három hét alatt szeretne a hasonló paraméterű, ám legészakibb nagyvárosba jutni.

Olyan különleges felszerelésekkel, mint a masszív borulásvédő keret és a kiegészítő üzemanyagtartály, Zietlow múlt hét csütörtökön indult útnak a Touareggel Melbourne-ből. Jelenlegi túrája során a kalandok mestere számos éghajlati és növényzeti zónát szel majd át, mely során extrém hőséggel és özönvízszerű esőzésekkel éppúgy meg kell majd küzdenie, mint homokviharokkal és jelentős tengerszint feletti magasságkülönbségekkel. A Volkswagen Touaregnek pedig mindezen igazi kihívást jelentő körülmények közepette kell bizonyítania képességeit és tartósságát a rendkívül hosszú úton.

A gazdaságosság szintén komoly szerepet játszik majd e nem mindennapi túrán, ám a Touareg kimondottan környezetkímélő, háromliteres V6-os TDI Clean Diesel erőforrásának (az amerikai egyesült államokbeli kivitel teljesítménye 165 kW/225 LE) köszönhetően Rainer Zietlow csapata e tekintetben is kiválóan felkészülten vághat az útnak. E kategória más, benzinmotoros modelljeihez viszonyítva ugyanis a terepes Volkswagen üzemanyag-fogyasztása mintegy 30, míg széndioxid-kibocsátása pedig akár 25 százalékkal is alacsonyabban alakulhat.

Rainer Zietlow a régi futárokhoz hasonlóan Melbourne polgármesterének levelét viszi Szentpétervár vezető tisztségviselőjének. Melbourne idén ünnepli névadásának 175. évfordulóját, Szentpétervárral pedig 1989 óta ápol kapcsolatot. A csapat pillanatnyi helyzetét 30 percenként rögzítő, korszerű GPS-rendszernek köszönhetően a www.touareg-russtralia.com oldalon minden érdeklődő szorosan követheti a rekordtúra útját.

A terepjáró-rajongó és csapata nevéhez már fűződik rekord: tavaly egy Volkswagen Touareg V6 TDI modellel a legrövidebb idő, 11 nap, 17 óra és 22 perc alatt hajtott végig Alaszkától a Tűzföldig (Tierra del Fuego) a híres Pan-American útvonalán.