Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden közölte, hogy a világ legerősebb katonai szövetsége megállapodást kötött Svédország és Finnország felvételéről, miután eloszlatta a tagsággal nem rendelkező Törökország aggályait.

A három ország külügyminiszterei aláírták azt a memorandumot, amely megerősíti, hogy Törökország a héten Madridban tartandó csúcstalálkozón támogatja Svédország és Finnország NATO-pályázatát – közölte közleményében Sauli Niinisto finn elnök. “Közös memorandumunk aláhúzza Finnország, Svédország és Törökország elkötelezettségét, hogy teljes körű támogatást nyújtanak egymás biztonságát fenyegető veszélyekkel szemben” – mondta a finn vezető. “Az, hogy NATO-szövetségesekké válunk, tovább erősíti ezt az elkötelezettséget” – tette hozzá. A Svédország és Finnország NATO-ba való felvételére irányuló törekvésre azért került sor, mert Oroszország Ukrajnát ért támadása felerősítette a régió más országainak félelmét. Moszkva, amely régóta óvakodik a NATO bővítésétől, ellenzi a két ország szövetséghez való csatlakozási tervét.

Korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy nem fogja jóváhagyni a kérelmeket, arra hivatkozva, hogy támogatják a kurd szervezeteket, amelyeket Törökország biztonsági fenyegetésnek tart. Mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia egy ország pályázatát ahhoz, hogy felvegyék a szövetségbe. Stoltenberg a múlt héten újságíróknak azt mondta, hogy azon dolgozik, hogy Finnországot és Svédországot “a lehető leghamarabb” felvegye a NATO-ba. Szerinte ez “biztonságosabbá teszi őket, a NATO-t erősebbé, az euroatlanti térséget pedig biztonságosabbá”. “Most aktívan dolgozunk mind Finnország, mind Svédország csatlakozási folyamatának következő lépésein. És foglalkozunk Törökország biztonsági aggályaival, többek között a terrorizmus elleni küzdelemben” – mondta Stoltenberg a Politico által szervezett beszélgetésen.

Finnország és Svédország már most is megfelel a NATO-tagság számos követelményének. A követelmények közé tartozik a működő demokratikus politikai rendszer, a gazdasági átláthatóságra való hajlandóság és a NATO-missziókhoz való katonai hozzájárulás képessége. Májusban mindkét nemzet megkezdte a NATO-szövetséghez való csatlakozás hivatalos folyamatát. Miután az országok benyújtották a pályázatukat, Joe Biden elnök, akit Niinisto és Magdalena Andersson svéd miniszterelnök oldalvizén állt, azt mondta, hogy a két nemzet “erősebbé tenné a NATO-t”. A paktumhoz való csatlakozásukat a “demokrácia győzelmének” nevezte. Biden ígéretet tett arra, hogy együttműködik a Kongresszussal – amelynek ratifikálnia kell a NATO-pályázatok amerikai jóváhagyását – és a többi 29 taggal annak érdekében, hogy Svédország és Finnország gyorsan csatlakozzon a csoporthoz.  “Nem kérdés, hogy a NATO fontos, hatékony, és most nagyobb szükség van rá, mint valaha” – mondta Biden május 19-én a finn és svéd vezetőkkel a Fehér Házban tartott találkozót követően.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/28/nato-reaches-deal-with-turkey-to-admit-sweden-and-finland-secretary-general-says.html