Elindult az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar villamosenergia- piacok próbaüzeme, a végcél az európai egységes árampiac létrehozása – írja a Világgazdaság.

A lap keddi száma ismerteti: hétfőn kísérleti üzemmódban összekapcsolták a magyarországi, a csehországi és a szlovákiai villamosenergia-piacokat. A műveletben magyar részéről a HUPX Zrt. vesz részt az ETS nevű kereskedelmi rendszerével, partnerei pedig a csehországi OTE és a szlovákiai OKTE áramtőzsde. Ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, augusztus 17-én megszülethet a döntés arról, hogy mikortól kapcsolhatók össze végleg az érintett árampiacok.

Az összekapcsolás (market coupling) lényege, hogy az addig önálló, kisebb, gyakran csak egy-egy országhoz köthető árampiacok együtt egy nagyobbat alkotnak, lehetővé téve a nagyobb piacon belüli keresleti és kínálati aránytalanságok kiegyenlítődését. Ennek révén javul az ügyfelek kiszolgálásának minősége, illetve az áramenergia-termelő és -szállító kapacitások kihasználása. Mivel az összekapcsolt villamosenergia-rendszerek gazdaságosabban működnek mint külön-külön, a piac jogos elvárása lehet, hogy az összekapcsolt piacon átlagosan csökkenjenek az árak.

Az összekapcsolásnak ugyanakkor komoly beruházásigénye is van. Az abban részt vevő országok áramtőzsdéinek létre kellett hozniuk és össze kellett hangolniuk közös piacirányításuk informatikai hátterét, rendszerirányítóiknak meg kellett teremteniük az áram áramlásának fizikai feltételeit, azaz kiépíteni, vagy bővíteni a határkeresztező kapacitásokat.

Minél több ország villamosenergia-rendszere vesz részt a piac-összekapcsolásban, annál hatékonyabb az egységesült rendszer működése. A piacok összekapcsolódásával foglalkozó romániai Opcom szervezet tavaly decemberben jelezte, hogy a romániai Transelectrica rendszerirányító és csatlakozna a cseh-szlovák-magyar másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolási projektjéhez, ahogy Lengyelország is. Ám ennél sokkal többről van szó: a létrejövő cseh-szlovák-magyar villamosenergia-piac a lehető leghamarabb össze szeretne kapcsolódni a CWE/NWE – közép-nyugat-európai, és északnyugat-európai – régió hasonló, más egységes rendszerben működő árampiacaihoz. A végső cél az európai belső villamosenergia-piac létrehozása, 2014 végére – ismerteti a lap.