Az RWE német energiaipari vállalat egy kísérleti projektbe fektet be, amelynek középpontjában az úszó napenergia-technológia északi-tengeri telepítése áll, egy szélesebb körű, az “úszó napelemparkok” fejlesztésére összpontosító együttműködés részeként.

A Merganser nevű kísérleti projektet a belgiumi Oostende előtti vizeken telepítik majd, és kapacitása 0,5 megawattcsúcs (MWp) lesz. A hét elején az RWE közleményében azt mondta, hogy a Merganser lesz a holland-norvég SolarDuck cég első tengeri kísérleti projektje. Az RWE szerint a Merganser mind saját maga, mind a SolarDuck számára “fontos, első kézből származó tapasztalatokat nyújt a világ egyik legnehezebb tengeri környezetében”. A projektből származó tanulságok lehetővé tennék a technológia gyorsabb kereskedelmi forgalomba hozatalát 2023-tól – tette hozzá a vállalat.

Az RWE a SolarDuck rendszerét úgy jellemezte, hogy az olyan kialakításon alapul, amely lehetővé teszi, hogy a napelemek méterekkel a víz felett “lebegjenek”, és “szőnyegként” meglovagolják a hullámokat. Az együttműködés hosszabb távú célja, hogy a SolarDuck technológiáját egy nagyobb demonstrációs projektben használják a még fejlesztés alatt álló Hollandse Kust West tengeri szélerőműparkban, amelyre az RWE jelenleg pályázatot ír ki. Az RWE közleményében azt írta, hogy “a tengeri úszó napelemek integrálása egy tengeri szélerőműparkba” “az óceáni tér hatékonyabb felhasználását jelenti az energiatermelésre”.

A szél- és napenergia kombinálásának ötlete nem egyedülálló az RWE számára. A Hollandse Kust (noord) szélerőműpark, amely szintén az Északi-tengeren lesz, szintén tervezi az úszó napenergia-technológia demonstrációját. A Hollandse Kust (noord) erőművön dolgozó konzorcium, a CrossWind az Eneco és a Shell közös vállalkozása. E hónap elején a portugál EDP energiaipari vállalat egy 5 MW-os úszó napelemparkot avatott fel Alquevában. A közel 12 000 fotovoltaikus panelből álló parkot “Európa legnagyobb víztározóban lévő parkjaként” jellemezte. A projekt lehetővé teszi a napenergia és az alquevai gátról származó vízenergia kombinálását – közölte az EDP. A tervek között szerepel egy akkumulátortároló rendszer telepítése is.

A fenti projektek mindegyike a “hibridizáció” gondolatát táplálja, amelynek során különböző megújuló energiát hasznosító technológiákat és rendszereket kombinálnak egy helyszínen. Az EDP vezérigazgatója, Miguel Stilwell d’Andrade a múlt héten közzétett megjegyzéseiben azt mondta, hogy “a hibridizációra való fogadás, a vízből, napból, szélből és tárolásból előállított villamos energia kombinálásával” a “logikus növekedési utat” jelenti. Az EDP továbbra is a hibridizációba fog befektetni, mert ez optimalizálja az erőforrásokat, és lehetővé teszi a vállalat számára, hogy olcsóbban termeljen energiát – tette hozzá.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/22/europes-energy-giants-explore-potential-of-floating-solar-.html