Kezdeti lépéseim egyike volt a technikai elemzés megtanulása és az ezerféle “alakzat” és indikátor tanulmányozása. Igyekeztem ezzel a tőzsdei elemzési iránnyal maximálisan azonosulni, de valahogy a siker elmaradt mindaddig, amíg nem sikerült ebből a “szűk” képből ki-zoom-olni…

technikai alakzatokEleinte az ember azt sem tudja, hogy mit és hogyan kellene elemezni, vannak alakzatok, indikátorok, makrogazdasági mutatók, hírek, banki elemzések, fundamentális elemzési megközelítések, stb. Néha az volt az érzésem, hogy ez a sok információ csak arra jó, hogy az embert totálisan döntésképtelen helyzetbe hozza. Az elég gyorsan kiderült, hogy SENKI sem tudja, hogy a piac merre megy másnap, aki meg igen, az biztosan nem ír róla elemzést:)

Néhány évvel ezelőtt csodálatosan működött a technikai elemzés önmagában is, amikor még a piacok nem voltak ennyire kitéve a globális gazdasági pániknak és folyamatos leminősítgetéseknek. Akkoriban szinte bármit vett az ember, emelkedett. 5-6 évvel ezelőtt szinte “bárki” tudott pénzt csinálni a piacon, mert egy dolgot kellett tenni: venni és tartani. Ma már nagyon nem ez a helyzet. Az egyik legnehezebb piacot éljük, így sokkal kifinomultabb eszközökre van szükség mint néhány évvel ezelőtt. 

Ma már a technikai elemzés önmagában kevés a sikerhez. Globális rálátással kell rendelkezni a piacokra, sokkal strukturáltabb és módszeresebb megközelítésre van szükség. Ma már nem elég berajzolni egy “emelkedő hárömszöget”, ahhoz hogy abból pénz legyen. A piaci összefüggéseket kell látni, a pénz áramlásának irányát kell követni. Például nem árt figyelni mit csinálnak a nemesfémek, kötvények, dollár, réz, olaj, opciós mutatók stb. A piaci összefüggések és együttállások megfelelő vizsgálata nélkül a kereskedés vak. Nyilván ha valaki 1 perces charton kereskedik és max 5 percig tart egy pozíciót, annak semmi szüksége látni a “big picture”-t, de aki már napon túli pozíciókban gondolkodik, annak nem árt látnia az összefüggéseket.

Én erre a célra megalkottam a saját kereskedési stílusomhoz illő 4×4-es piaci mátrixot, aminek segítségével követem az egyes eszközök közti pénzáramlást és a lehetséges kimeneteleket. Nyilván ez sem a Szent Grál, de ad egy olyan globális képet, amit a technikai elemzés önmagában sosem fog tudni biztosítani.

A piaci mátrixomról és a hozzá kapcsolódó videóról itt olvashatsz bővebben.

A legfontosabb, hogy a kereskedési stílusodnak megfelelő elemzési módszerrel dolgozz. Ha napon túli kereskedő vagy, akkor elengedhetetlen a piaci összefüggések folyamatos figyelése. Érdemes összeállítanod egy, olyan piaci mátrixot amiben a legfontosabb instrumentumok együttes mozgását figyeled. Néhány hónap folyamatos figyelés után meg fogod látni az összefüggéseket, amik segíthetnek a kereskedési döntésekben. Ne feledd, ez sem a Szent Grál, a jövőt egyik elemzési módszer sem tudja megmondani, csak a helyes döntés valószínűségét tudod ezzel a módszerrel növelni, ami nem egy hátrány a mai piacokon…

Szerző: OpcioGuru Gery