A Meta, korábban Facebook, csütörtökön bejelentette, hogy egy új, biztonságos tárolási funkciót tesztel a felhasználók Messengeren folytatott, végponttól végpontig titkosított csevegéseinek biztonsági másolataihoz.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a Facebook átadta a nebraskai rendőrségnek a Messenger csevegési előzményeit egy állítólagos illegális abortusz ügyében folytatott nyomozás részeként. A Meta szóvivője, Andy Stone elmondta, hogy a funkció már egy ideje készül, és nincs összefüggésben a nebraskai üggyel. A végponttól végpontig tartó titkosítás biztosítja, hogy két fél biztonságosan tudjon csevegni az adatok titkosításával, így az üzeneteket csak a feladó és a címzett tudja elolvasni. A biztonságos tárolási funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonsági másolatot készítsenek a végponttól végpontig titkosított Messenger-beszélgetésekről, ha egy új eszközön vissza akarják állítani az üzenettörténetüket.

A Facebook nem fér hozzá ezekhez az üzenetekhez, a felhasználók pedig PIN-kódot, generált kódot hozhatnak létre, vagy harmadik fél felhőszolgáltatását használhatják az üzenetek visszaállításához. A funkció ezen a héten kerül bevezetésre az Android és iOS eszközökön, de a Messenger weboldalán még nem érhető el. A Meta azt is bejelentette, hogy tervezi a végponttól végpontig titkosított üzenetek tesztelésének kiterjesztését az Instagramon. “Az emberek bízni akarnak abban, hogy a barátaikkal és családtagjaikkal folytatott online beszélgetéseik privátak és biztonságosak” – áll a Meta közleményében. “Keményen dolgozunk azon, hogy a Messengeren és az Instagramon alapértelmezetten végponttól végpontig terjedő titkosítással védjük személyes üzeneteiket és hívásaikat”.

A vállalat 2016 óta tárgyal a végponttól végpontig terjedő titkosítás teljes körű bevezetéséről, de a kritikusok szerint a biztonsági intézkedés sokkal nehezebbé tenné a bűnüldöző szervek számára a gyermekrablók elfogását. Az igazságügyi minisztérium által 2019-ben rendezett “törvényes hozzáférési csúcstalálkozón” Christopher Wray, az FBI igazgatója azt mondta, hogy a Facebook “a ragadozók és a gyermekpornográfusok álmaivá válna”. A Meta a közleményben közölte, hogy előrelépést tesz a személyes üzenetek és hívások alapértelmezett, végpontok közötti titkosításának 2023-as globális bevezetése felé.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/11/facebook-testing-new-encrypted-backups-for-messenger-chat-app.html