A weboldalakat illetően bőséges választék tárul egy átlagos internetező elé, amint begépelte a megfelelő kifejezést a keresőbe és leütötte az entert szinte azonnal megjelenik a több ezer választható link, melyek mindegyike más és más oldalra vezet bennünket.

Vajon mennyire megbízható ez a találati lista? Az első oldalon feltüntetett linkek mindegyike biztonságos? Mégis hogyan lehet erről meggyőződni? Íme pár tipp, amelyekre érdemes lehet odafigyelni a legközelebbi böngészésünk során annak érdekében, hogy megelőzzük a nem kívánt vírusok, reklámok és spamek felbukkanását az eszközünkön.

1. Ellenőrizze az SSL-tanúsítványt!

Akik tanultak egy kis informatikát bizonyára ismerősek lehetnek a HTTPS kifejezéssel. Akik viszont kevésbé érdeklődőek a terület iránt, nem árthat ha tisztába kerülnek az elsőre szinte jelentéktelennek tűnő “S” végződéssel, amely az angol nyelvterülettől eltérően, nem a többesszámot hivatott jelezni.

Ha az URL linken belül csak “HTTP” olvasható az azt jelenti, hogy a webhely nincs titkosítva, tehát a webszerver és a felhasználó böngészője közötti kapcsolat hozzáférhető a rosszindulatú kiberbűnözők számára. Azonban ha megtalálható az “S” végződés, akkor az az oldal rendelkezik egy bizonyos biztonsági funkcióval vagyis az SSL-tanúsítvánnyal, amely védettséget nyújt a lehallgatástól.

2. Nézze át a domain nevet!

Az internetes csalók egyik kedvelt trükkje, hogy rosszindulatú webhelyet és domain nevet hoznak létre, amely egy másik nagy forgalmú és ismert webhelyet utánoz (olykor csak a kiterjesztés változik, például .hu helyett .net), hogy rávegyék a felhasználókat a bejelentkezésre vagy a vásárlásra. Ezzel hozzáférést biztosítanak a támadóknak a személyes adatokhoz és számlázási információkhoz, mellyel aztán könnyedén visszaélhetnek. Mindennek elkerülése végett érdemes lehet külön rákeresni a böngészőben az általunk keresett oldalra (nem a konkrét, kimásolt linkre), hogy összehasonlíthassuk a kapott eredményt a gyanúsnak tűnő oldal linkjével.

3. Keresse meg az elérhetőségi adatokat!

Árulkodó jel lehet, ha az oldalon nincs feltüntetve impresszum, nincs megadva céges telefonszám, kapcsolatfelvételi űrlap vagy közvetlen e-mail cím. Szintén gyanús lehet, ha nem derül ki, hogy kik írják, kik szerkesztik az oldalt, esetleg csak egy e-mail cím van a honlapon, melyet a levelezőbe beírva többnyire a “felhasználó nem található” hibaüzenetet fogunk válaszul kapni. Természetesen önmagában ez még nem elegendő ahhoz, hogy megbizonyodhassunk a weboldal biztonságos mivoltáról. Mégis egyfajta jelzésértékkel bír, ami a megbízhatóságot illeti, hogy van valaki, akihez bármilyen probléma esetén fordulhat.

4. Keressen adatvédelmi szabályzatot!

Az adatvédelmi szabályzatban elolvashatjuk, hogy az adott weboldal hogyan gyűjti össze, használja fel illetve védi az adatainkat, amelyeket esetleges vásárláskor, bejelentkezéskor adunk meg. A legtöbb biztonságos webhely rendelkezik erre vonatkozó szabályzattal, ám erről akkor is érdemes is tájékozódnunk, ha tisztában vagyunk az oldal hitelességével. Érdemes pár percet rászánnunk az életünkből arra, hogy megbizonyodhassunk a személyes adataink biztonságos kezeléséről.

A weboldalak megbízhatósága, az adathalászat manapság gyakran felmerülő probléma, így ha tehetjük legyünk körültekintőek és tudatosak a témát illetően. Győződjünk meg a vásárlások, regisztrációk, hírlevélre történő feliratkozások során az oldal hitelességéről, ha ez mégsem sikerülne, gondoljuk meg kétszer is, hogy tényleg megéri-e vállalunk a kockázatot.

Forrás: Rackhost.hu