A Boeing szerdán kitartott azon előrejelzése mellett, hogy az idén visszatér a szabad cash flow-hoz, mivel készül a 787 Dreamliner repülőgépek szállításainak folytatására, miután gyártási hibák miatt az elmúlt két év nagy részében szüneteltek a szállítások.

A vállalat második negyedéves eredményei elmaradtak az elemzői becslésektől. A védelmi üzletág gyengélkedése rontotta az eredményeket, de ezt részben ellensúlyozta a kereskedelmi repülőgépek üzletágának erősödése. A második negyedévben 121 repülőgépet szállítottak le az egy évvel korábbi 79-hez képest, míg a kereskedelmi repülőgépek bevétele 3%-kal, több mint 6,2 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat a Farnborough-i légi szalonon kapott nagyszabású megrendeléseket, például a Delta Air Lines 100 darab 737 Max 10-es repülőgépre szóló megrendelését. A Boeing és a rivális Airbus ügyfelei profitáltak az utazási kedv fellendüléséből, miután a járatok iránti kereslet a világjárvány idején visszaesett.

A Boeing 81 millió dolláros működési cash flow-ra lendült a negyedévben, miután a tavalyi év hasonló időszakában 483 millió dollárt égetett el. Az arlingtoni, Virginia állambeli vállalat 160 millió dolláros nettó eredményt ért el, 72%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban, 16,68 milliárd dolláros bevétel mellett, ami 2%-kal maradt el a 2021-es második negyedévtől. Dave Calhoun vezérigazgató a hónap elején azt mondta, hogy a vállalat havonta átlagosan 31 darab 737 Max utasszállító repülőgépet gyárt. Azt mondta, hogy a vállalat nem fogja túl gyorsan növelni a termelést az ellátási lánc és a munkaerő korlátai miatt. A rivális Airbus hasonló aggodalmaknak adott hangot. “Még a nagy kereslet mellett sem fogjuk hajszolni a termelési rátát, vagy túl gyorsan nyomni a rendszerünket” – mondta Calhoun egy szerdai személyzeti jegyzetben. “A biztonságot és a minőséget szem előtt tartva a stabilitást és a kiszámíthatóságot fogjuk előtérbe helyezni.” Megismételte azt is, hogy a Boeing “az utolsó fázisban” van a 787 Dreamliner szállítások újraindításának előkészületeiben, amelyek több mint egy éve szünetelnek gyártási hibák miatt.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/27/boeing-ba-2q-2022-earnings.html