Hétfőn kezdődik és augusztus 20-ig tart a harmadik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok programsorozata.

Hétfőn kezdődik és augusztus 20-ig tart a harmadik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok programsorozata, amelynek szervezőjét, a Kincses Kolozsvár Egyesületet idén nemzeti jelentőségű intézménnyé nyilvánította a magyar kormány.

Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a hét 220 programjára utalva az MTI-nek hangsúlyozta: a bőség a kolozsvári magyar közösség erejét jelzi, hiszen a program egy része a város civil szervezeteinek, oktatási intézményeinek, egyházainak a felajánlásaiból állt össze.

Gergely Balázs hozzátette, hogy ezúttal is augusztus 19. és 20. köré szervezték a rendezvényeket. Károly Róbert magyar király ugyanis 1316. augusztus 19-én nyilvánította szabad királyi várossá Kolozsvárt, augusztus 20. pedig a magyarok nemzeti ünnepe. Újdonságnak számít, hogy a város alapításának 696. évfordulóján koccinthatnak is az ünneplők: a Törley pezsgőgyár 696 üveg pezsgőt ajánlott fel a rendezvényre, augusztus 20-án pedig idén első alkalommal zárul tűzijátékkal a rendezvénysorozat.

A hét során a város főterén felállított szabadtéri színpadon, a fesztiválutcává alakuló Farkas utcában és megannyi magyar intézmény, kávéház termeiben zajlanak párhuzamosan a kulturális, szórakoztató, valamint gyermekeknek szóló események. Gergely Balázs elmondta, hogy ezeket elsősorban a kolozsvári magyar közösségnek szánják, de szívesen látják a román ajkúakat és a turistákat is. Mint megjegyezte, örömmel tapasztalják, hogy a Kolozsvárról elszármazottak egyre nagyobb számban időzítik a magyar napokra hazalátogatásukat.

Gergely Balázs elmondta, hogy a gazdasági válság ellenére idén jobb anyagi feltételekkel tudják megszervezni a Kolozsvári Magyar Napokat, mint a korábbi években. Ehhez a magyar kormány is hozzájárult azzal, hogy nemzeti jelentőségű intézménnyé nyilvánította a szervező Kincses Kolozsvár Egyesületet, de a városi és a megyei önkormányzat is lényegesen jelentősebb támogatást biztosított, mint a korábbi években. “Felismerték, hogy ez a rendezvény jól kiaknázható lehetőség az Európa Kulturális Fővárosa címre törekvő városnak” – magyarázta a változást Gergely Balázs. Hozzátette, számára azonban az a legfontosabb, hogy a kolozsvári és erdélyi üzleti szférát is sikerrel szólították meg. Hosszú távon ugyanis olyan rendezvényt szeretnének szervezni, amely képes megállni a saját lábán.

A rendezvénysorozat hétfő esti ünnepi megnyitójára Kolozsvárra várják L. Simon Lászlót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkárát, Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökét.