A német kormány szerdán ismertette a jövő őszre és télre vonatkozó új koronavírus elleni intézkedésekre vonatkozó terveit, mivel a hidegebb évszakban várhatóan ismét emelkedni fognak a vírusos megbetegedések.

Októbertől április elejéig Németország-szerte kötelező lesz a maszkok viselése a repülőgépeken, valamint a távolsági vonat- és buszutazások során. A kötelező maszkviselés és a negatív koronavírus-teszt bemutatása a kórházakban, idősotthonokban és hasonló intézményekben, ahol veszélyeztetett személyek tartózkodnak, kötelező lesz. Sok más szabályt az ország 16 tartománya külön-külön fog bevezetni, attól függően, hogy a vírus mennyire terjed a régiójukban. Ezek közé tartozhat a maszk viselése a helyi tömegközlekedési eszközökön, az iskolákban az ötödik osztályos és annál idősebb diákok számára, valamint a nyilvános beltéri rendezvényeken.

Egyes közösségi létesítményekben, például iskolákban, börtönökben vagy menedékkérők menedékhelyein is újra bevezethetik a rendszeres tesztelést, ha a vírusszámok emelkednek – közölte közös nyilatkozatában a német egészségügyi és igazságügyi miniszter. “Németországnak jobban fel kell készülnie a következő koronavírusos télre, mint a korábbi években” – mondta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy ősszel oltási kampány is indul, új vakcinákkal.

Marco Buschmann igazságügyi miniszter hozzátette, hogy külön erőfeszítéseket tesznek az iskolák nyitva tartása érdekében. “A gyerekeknek joguk van az iskolai oktatáshoz és a lehető leggondtalanabb iskolai naphoz. Ezért nem szabad megengedni az iskolák bezárását” – mondta Buschmann, hozzátéve, hogy az államok “csak akkor írhatnak elő maszkkötelezettséget az iskolákban, ha ez szükséges ahhoz, hogy továbbra is biztosítani tudják a személyes tanítást”. Az új szabályozásnak még a kabinet és a parlament elé kell kerülnie, de várhatóan átmegy.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/03/germany-announces-new-covid-measures-for-fall-expecting-another-wave-of-infections.html