Ha Kína megszállná Tajvant, a világ legfejlettebb chipgyára “működésképtelenné” válna – mondta Mark Liu, a TSMC elnöke egy interjújában a héten.

Az interjúban Liu azt mondta, hogy ha Tajvanra Kína rátörne, a chipgyártó üzeme nem lenne képes működni, mert globális ellátási láncokra támaszkodik. “Senki sem tudja erőszakkal irányítani a TSMC-t. Ha katonai erővel vagy invázióval, akkor a TSMC gyár nem lesz működőképes” – mondta Liu. “Mivel ez egy ilyen kifinomult gyártóüzem, a külvilággal, Európával, Japánnal, az Egyesült Államokkal való valós idejű kapcsolattartástól függ, az anyagoktól a vegyi anyagokig, a pótalkatrészektől a mérnöki szoftverekig és a diagnosztikáig.” A TSMC, a világ legfejlettebb chipgyártója olyan amerikai vállalatoknak gyárt processzorokat, mint az Apple és a Qualcomm. Az Apple A-sorozatú és M-sorozatú chipjeit gyártja, és a világ félvezető-öntödei piacának több mint 50%-át birtokolja.

A megjegyzéseket akkor hangzott el, amikor a Kína és Tajvan közötti feszültség az elmúlt napokban fokozódott, mivel Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke a szigetre látogatott. “A háború nem hoz győzteseket, mindenki vesztes” – mondta Liu. A múlt héten a képviselőház elfogadta a Chips and Science Act-et, amely dollármilliárdokat különít el a chipgyárak amerikai földön történő építését ösztönző intézkedésekre. Biden elnök várhatóan kedden írja alá a törvényt. A jogszabály támogatói szerint a nemzetbiztonság szempontjából kritikus fontosságú, hogy biztosítsák a hatékony és modern chipek ellátását az amerikai felhasználásra, ha Kína megszállná vagy más módon megnehezítené a tajvani chipgyártást. Bár a törvényjavaslatban szereplő ösztönzők nagy része az olyan amerikai vállalatoknak jut, mint az Intel, a TSMC egy 12 milliárd dolláros chipgyárat épít Arizonában, amely részesülhet a támogatásokból.

Ukrajna összehasonlítás

Liu egy esetleges tajvani konfliktust Oroszország ukrajnai inváziójához hasonlított, mondván, hogy bár a két konfliktus nagyon különböző, a más országokra gyakorolt gazdasági hatás hasonló lenne. Arra biztatta a politikai vezetőket, hogy próbálják meg elkerülni a háborút. “Az ukrajnai háború egyik fél számára sem jó, ez egy vesztes-vesztes-vesztes forgatókönyv” – mondta Liu. Liu szerint a terület lerohanása gazdasági zűrzavart okozna Kína, Tajvan és a nyugati országok számára. Elmondta, hogy a TSMC chipeket ad el a fogyasztóbarát kínai vállalatoknak, amelyeknek szükségük van a vállalat szolgáltatásaira és a fejlett számítógépes chipek szállítására. “Hogyan kerülhetjük el a háborút? Hogyan biztosíthatjuk, hogy a világgazdaság motorja továbbra is zúgjon, és legyen tisztességes verseny” – mondta Liu.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/02/apple-chipmaker-tsmc-warns-taiwan-china-war-would-make-everybody-losers.html