Kevesebbet hoz a cseh államnak a következő években a megemelt áfa, mint ahogy azt eredetileg a pénzügyminisztérium várta. Az alapvető ok, hogy a cseh gazdaság nem úgy teljesít, ahogy korábban gondolták – írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap pénteken.

A jövő évben várhatóan kétmilliárd koronával, 2014-ben másfél milliárddal, míg 2015-ben egymilliárddal lesz alacsonyabb a bevétel a vártnál.

A pénzügyminisztérium új számításai szerint jövőre az egy százalékkal megemelt áfa 14,3 milliárd koronát, 2014-ben 16,8 milliárd koronát, egy évvel később pedig 18,2 milliárd koronát hoz a cseh költségvetésnek.

2012 januárjában az áfa alsó, kedvezményes sávja 10 százalékról 14 százalékra emelkedett. Az alapsáv 20 százalék. Jövőre mindkét százalék egy százalékkal emelkedik 15, illetve 21 százalékra. A cseh kormány ezzel is szeretné elérni, hogy mihamarabb csökkentse az államháztartás hiányát.

A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a csehek bizalma a hazai gazdaság iránt az utóbbi évtized legalacsonyabb szintjén mozog, még a válság csúcsának tartott 2008-ban is magasabb volt, mint jelenleg. Mindennek következtében a csehek kevesebbet költenek, s így az állam által beszedett áfa is elmarad a várakozásoktól – írta a gazdasági napilap.