Tegnapelőtt kint jártunk a 20 éves Sziget -2. napján, a Magyar Dal Napján (csakazértis így csupa nagy kezdőbetűvel). Ugyan elsőre ez az információ inkább a facebook oldalamra kívánkozna, azonban ismételten bizonyítást nyert, hogy minden nap és alkalom tele van a pénzügyek apró-cseprő kis labirintusaival.

A jegyvásárlás és a beléptetés már furcsa volt, néhány éve voltam utoljára, és akkor a neten elővételben vásárolt jeggyel pillanatok alatt jutottunk be.

Most a 35 fokos hőségben ugyanúgy be kellett állni a sorba (40 perc volt tegnap délben), és a készpénz fizetőkkel együtt tudtuk átvenni azt. Ezért nem volt sok értelme előre fizetni… A biztonsági vizsgálat is érdekes volt, csomag nélkül végigálltuk, amíg előttünk minden csomagot kipakoltattak, amjd amikor mi kerültünk sorra, csak intettek, hogy sétáljunk tovább. Nem igazán értettük a helyzetet, mert egyrészt akkor miért nincs külön sor csomag nélküliek beléptetésére (ez újabb 20 perces állás volt), másrészt az elmúlt hetekben tele volt a világ őrült lövöldözésekkel, miért nincs legalább egy fémdetektor kapu minden beléptető sorban?! A megszokott kábítószer kereső kutyás rendőr sem volt sehol, ergo simán lehetne bevinni fegyvert, kábítószert, stb. No mindegy, irány a Nagyszínpad, élvezzük a magyar zenét, ezért jöttünk!

Menet közben feltűntek a PayPass reklámok és bódék, de első körben nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget neki, egészen addig, amíg nem szerettünk volna innivalót venni. Valószínűleg keveset nézünk tévét, mivel közölték velünk, hogy nem lehet készpénzzel fizetni, csak paypass rendszeren keresztül, kártyával. Jön a lázadozás (elvégre a Szigeten vagyunk, ahol mindannyian újra éljük tini korunkat), micsoda dolog ez?!

De tényleg, micsoda dolog ez?! Vegyük a rendszert. Van egy kártya, amit előre fel kell tölteni pénzzel (vagy van már ilyen bankkártyánk). Ezzel elméletileg megtesszük egyrészt azt, hogy csökkentjük a vásárlási megbánást (ahogy Bauer tanár úr tanította annak idején a Közgázon), hiszen nem érzékelik az emberek, hogy mennyi pénzt adnak ki a kezükből, másrészt rákényszerítenek arra, hogy paypass rendszerű kártyával rendelkezzünk (nem kell nagy ismeret hozzá, hogy melyik bank a magyarországi éllovasa). Ezzel megszüntetik a készpénzes fizetés minden lehetőségét, azaz minden boltnak ki kell fizetnie a teljes forgalma után a terminálhasználati díjat (banktól függően 1,4-3% tranzakcióként!!!!). Azért ez nem rossz ötlet. Ráadásul így minden tranzakció, minden árus bevétele nyomon követhető. Úgyis kiemelt kampánya van a nyugta adásának (a bejáratnál volt külön NAV sátor, a hátfalon kiemelt kulcsszavakkal, mint adócsalás, bűncselekmény, stb., ennek a marketingnek a megítésését a kedves olvasóra bízom). Ja, és persze egy kártya feltöltéséért újabb 30 percet kellett sorban állni, így egyrészt nem volt már kedvünk másodszorra is sorba állni, ahogy elfogyott az egyenlegünk (azaz kevesebbet költöttünk, mintha készpénz lenne), de ma hallottam, hogy rossz nyelvek szerint így az embernek türelme/kedve sincs visszaváltani a megmaradt egyenleg néhány száz forintját, ami a fesztivál után nem vihető tovább (akkor vajon kié lesz??!).

Hát ilyen dolog ez. Azt már csak a végére, hogy 7 fizetésből 2 alkalommal tudtunk probléma nélkül fizetni, 3 esetben két-három próbálkozás után, egyszer kb 3 percbe került a fizetés a fizetésgyorsító ezsközzel, és egyszer a teljes bolt minden terminálja összeomlott, kb 5 perc volt a reboot. C’est la vie.

Viszont a Magyar Dal Napja zseniális volt, 11 órán keresztüli igazi örömzene, köszönet érte minden előadónak. Szeretnék én is egy kis reklámot csinálni nekik, és kérek mindenkit, hogy vegyék meg a kedvenc magyar előadóik számait, albumait, hogy megmaradhasson a magyar zene (www.kösz.hu). Mert minden nap, minden percben van valami, ami összefügg a pénzügyekkel 🙂