Manapság minden vállalkozás sikere a hatékonyságon múlik: minél szervezettebben működik egy cég, annál jobb eredményeket fog tudni produkálni, méghozzá belátható időn belül, hiszen mint tudjuk, elég szoros a verseny a konkurens vállalatok között.

Persze nem feltétlenül muszáj az élre törnöd, az is elég motiváció, ha szeretnéd, hogy a vállalkozásodban úgy haladjon minden munkamenet, hogy az neked a legkevesebb pénzbe és időbe teljen, vagyis visszatértünk a hatékonysághoz, szóval legfőbb ideje, hogy megismerkedj a Scrum Master fogalmával!

Hallottál már a Scrum Master munkakörről?

Valószínűleg sokan nemmel felelnek, ezért különösen fontos, hogy megnézzék, mit kínál az Alfakapos.hu Scrum Master képzése, mert egészen nagy dologról marad le az, akinek ez a fontos pozíció kimarad az életéből. De kezdjük is az elején, hiszen jó lenne először is tudni, ki az a Scrum Master, és mit csinál tulajdonképpen!

A Scrum Master nem más, mint az az agilis, kreatív és kiváló kommunikációs érzékkel rendelkező szakember, aki a Scrum keretrendszert alkalmazza, és ezzel hatékonyan megszervezi és irányítja egy csapat munkáját. 

Mivel egy-egy termék vagy szolgáltatás sok különböző csapat munkájának összessége, ezért nem árt megfelelően összehangolni az erőforrásokat, kiosztani a feladatokat kis etapokra, úgynevezett sprintekre felosztani az egész nagy folyamatot, amely átláthatóvá, kezelhetővé és egyben mérhetővé is teszi azt, hogy hol tart a csapat a feladat teljesítésében.

Mit tud egy Scrum Master?

Mivel ma már rengeteg vállalkozás alkalmaz külön Scrum Mastert, aki akár alkalmazotti, akár alvállalkozói jogviszonyban dolgozik be, ezért fontos tudni, hogy egy jó Scrum Masternek nem kell releváns szakmai tapasztalattal bírnia azon a területen, ahol épp “Scrum Master-kedni” kíván.

A Scrum Master szakmafüggetlen, így tehát akár távközlési, akár egy pénzügyi, akár egy autóipari céghez is szerződhet bárki Scrum Masternek. Vagyis majdnem bárki.

A jó Scrum Master amellett, hogy egy képzésen elsajátította a szakma alapjait, rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami nélkül nem lehet belőle kiváló Scrum Master. De nézzük is, hogy mik ezek a tulajdonságok!

Egy jó Scrum Master jól kommunikál, hiszen tudást kell átadnia, érthetően magyaráznia, és világosan ki kell tűznie a célokat. Ezenfelül fontos, hogy agilis és kreatív legyen, hiszen mindenki tudja, hogy a tervek azért vannak, hogy legyenek benne váratlan fordulatok, amik instant megoldást követelnek. 

És persze nem feledkezhetünk meg az emberi tényezőkről sem, így egy igazán jó szakmabeli gyakorlatilag coachként is funkcionál, és segíti a csapatának a tagjait abban, hogy tovább haladjon a kijelölt úton.

Tetszik, amit olvastál?

Ha világ életedben te voltál a családi és baráti programok motorja, ha szuperül tudsz levezényelni projekteket, ha tudsz rendszerben gondolkodni, akkor nem kell sokat töprengened azon, hogy beiratkozz-e a képzésre! Izgalmasan hangzik, ugye? Mert az is!