Az Egis EV/EBITDA alapú értékelése 67 százalékos alulértékeltséget mutat a Richter Gedeonéhoz képest, ami teljességgel indokolatlan. Annak ellenére is, hogy az Egis üzleti modellje érzékenyebben reagál a hazai szabályozói környezet változásaira és az olcsó távol-keleti termékek által támasztott erős versenyre.

Megosztotta az elemzőket az Egis csinos gyorsjelentése. Vágó Attila (Concorde) szerint még mindig nyomott az árazás, míg Gabler Gergely (Equilor) úgy véli, már előre beárazta a piac kedvező számokat.

Az Egis tegnap este, szokásához híven közvetlenül a kereskedési idő után számolt be folyó üzleti évének harmadik negyedéves eredményeiről. A társaság konszolidált negyedéves üzemi eredménye 5,9 milliárd forintra rúgott, ami 8 százalékos emelkedésnek felel meg év/év alapon, nettó nyeresége pedig 5,1 milliárd forintot tett ki, és 121 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakában elért eredményt. Az üzemi eredmény nyolc százalékkal haladta meg a piaci várakozásokat, míg a nettó eredmény megfelelt az elemzői előrejelzéseknek.

Az Egis alulértékelt a Richterhez képest

Az üzemi eredményhányad 17 százalékra emelkedett az egy évvel ezelőtti 10 százalékról – hívta fel a figyelmet Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője, emlékeztetve: a Richter Gedeon, melynek részvényei az Egis részvények értékeléséhez képest historikusan kifejezetten magas felárral forognak a tőzsdén, a saját generikus üzletágában csupán 18-19 százalékos fedezeti hányad elérésére volt képes a második negyedévben.

A gyorsjelentés kapcsán pozitív reakciókra számítanak – folytatta. Annál is inkább, mert az Egis 18,3 milliárd forintnyi üzemi eredményt könyvelt el az első kilenc hónapban, amely amellett, hogy 28 százalékos bővülést jelent a tavalyi számokhoz képest, több mint 90 százaléka az éves elemzői várakozások átlagának. Azt is észre kell venni, hogy az Egis EV / EBITDA alapú értékelése 67 százalékos alulértékeltséget mutat a Richter Gedeon értékeléséhez képest, ami teljességgel indokolatlan. Annak ellenére is, hogy az Egis üzleti modellje érzékenyebben reagál a hazai szabályozói környezet változásaira és az olcsó távol-keleti termékek által támasztott erős versenyre, mint a Richter Gedeoné.

A FÁK az égig nőnek?

Az Egis jövedelmezőségének és a profitnövekedésének fő hajtóereje továbbra is a dinamikusan bővülő FÁK piaci értékesítés – hangsúlyozta Vágó Attila -, amit támotatott a rubellel szemben relatíve gyenge forint is. Az egészségügyi kasszába való befizetéseknek a kutatás és fejlesztéshez köthető visszaigénylési lehetősége, valamint a szigorú költségkontroll ugyancsak érdemben járult hozzá a eredményesség javulásához. A konszolidált nettó árbevétel hét százalékkal nőtt forintban, de három százalékkal maradt el euróban számolva az előző évi értékesítéshez hasonlítva. Míg a hazai árbevétel csaknem 18 százalékkal esett, az export euróban hat, forintban pedig 17 százalékkal bővült.

Mint mondta, a bruttó árrés megközelítőleg 80 bázisponttal javult, és ismét 59 százalékra emelkedett, főleg az euróval és rubellel szemben gyengébb forint segítsége révén, valamint a magasabb a FÁK piaci értékesítés jóvoltából. Mindeközben az üzemei költségek összeségében 8 százalékkal csökkentek, meghaladva az árbevétel növekedési ütemét, amely szintén érdemben javította a társaság üzemi fedezeti hányadát. Annak ellenére, hogy a jelenlegi devizaárfolyamok már korántsem támogatják az értékesítés alakulását oly mértékben, mint ahogy tették azt az előző negyedévek során, bíznak benne, hogy a cég bruttó árrése valamivel meghaladhatja az 58 százalékot az év átlagában.

A Tradewinds eladások már nem nyomasztják a kurzust

Miközben kétséges, hogy az Egis képes lesz-e egyáltalán annyi működési eredményt generálni a következő negyedévekben, mint amennyit a folyó üzleti évének első három negyedévében, a vállalat hatákonyságjavító erőfeszítései, az éves befizetési kötelezettségeknek visszaigénylési lehetősége a K + F kiadások függvényében, nem tűnik túlzottan merésznek azt feltételezni, hogy a társaság rekord szintű eredmény elérésére lesz képest ebben az évben. A Concorde várakozásai szerint az üzemi eredmény mintegy 23 milliárd forintra nőhet, az adózás utáni eredmény pedig 20 milliárd forintot is meghaladhatja. Ez utóbbi esetén az Egis konszolidált nettó eredményének idei növekedési üteme megközelítheti az 50 százalékot.

A Concorde év végi célárbecslése 21,000 forint részvényenként, amely 28 százalékos növekedési potenciálnak felel meg a jelenlegi részvényárfolyamról. A vállalat értékére kétségkívül negatívan hat a magyar pénzügyi eszközök árazásánál figyelembe vett szuverén kockázatok magas értéke, a gyógyszerártámogatási rendszernek a piaci szereplők szempontjából kedvezőtlen átalakulása, továbbá a támogatott készítmények drasztikus árcsökkenése a kiélezett verseny hatására. Az Egis korábbi második legnagyobb részvényese, a Tradewinds Global Investor, úgy tűnik, felhagyott a vállalatban lévő tulajdoni részesedésének további csökkentésével, és ezzel szabad utat engedett a részvényárfolyam emelkedésének. Noha az árfolyam több mint tíz százalékot emelkedett az elmúlt hetekben, az Egis részvények árazását továbbra is nyomottnak tartják. Intézményi ajánlásukat ezért továbbra is felülsúlyozáson tarják.

Hendikepes volt a negyedév és még az FX is bejött

A társaság kísértetiesen hasonló negyedéves számokkal örvendeztette meg a befektetőket, mint tette azt csütörtök hajnalban a Richter – vélekedett Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, mondván, a nettó profit duplázódásának köszönhetően a harmadik negyedéves eredmény elérte az 5,11 milliárd forintot. Azonban meg kell említeni, hogy a rendkívüli növekedés elsősorban nem a rekordértékesítéseknek köszönhető, hanem annak a hendikepnek, hogy a bázisidőszak eredménye alacsony volt. Az elemzői várakozásoktól ennek ellenére nem maradt el jelentősen a cég, hiszen a becsült érték 5,17 milliárd forint volt. A tisztított eredmény pedig 6,4 százalékkal tudott emelkedni év/év alapon. A tavalyi évben egyszeri tételként elszámolt 2,5 milliárd forintos K+F adókedvezmények visszamenőleges változása az idei negyedévben nem jelentkezett.

A bevételek idehaza és Európa szerte tovább csökkentek (Szlovákia -18 százalék, Csehország +10 százalék) – folytatta -, miközben Ukrajna és Oroszország kiválóan szerepelt. A cégszintű bevételek 7,1 százalékkal 34,7 milliárd euróra estek vissza. A forint leértékelődése itt is komoly szereppel bírt. Az euró ellenében 10 százalékos, a rubel ellenében 11,7 százalékos pluszt jelentett a bázis időszaki eredményhez képest. Visszakanyarodva a hazai értékesítésekhez a 17 százalékos csökkenés hátterében a generikus gyógyszerek árcsökkenése állt, amit a kormány piacszabályozási intézkedéseinek változása idézett elő. Mindeközben Oroszországban 17 százalékkal növekedtek a bevételek, amiből a devizahatás 11,6 százalékot tett ki. A gazdaság stabilizálódásával párhuzamosan Ukrajnában is hasonló folyamatot figyelhettünk meg, itt forint alapon 66 százalékos a növekedés.

A kedvező számok ellenére sem számítanak jelentősebb pozitív irányú árfolyammozgásra az Equilor elemzői, mert a cég papírjai már 15 százalékot emelkedtek ebben a hónapban a gyorsjelentésre spekuláló befektetőknek hála.