A legmodernebb váltvaforgatóekés traktorok, veterántraktorok, pároslófogatok sorakoznak fel szombaton Kerkáskápolna határában, hogy részt vegyenek a Vas megyei faluban megrendezendő területi szántóversenyen.

A versenyt az eketestek típusa, száma alapján több kategóriában hirdették meg, de rendeznek veterántraktoros és hagyományos pároslófogatú szántást is. A versenyzőknek 2 ezer négyzetméteres – átszámítva mintegy egyötöd hektárnyi – területet kell felszántaniuk, de a veterántraktorokkal és a pároslófogatokkal ennél kisebb területen kell csak elvégezni a munkát – közölte Keserű József, Kerkáskápolna polgármestere az MTI-vel.

Ebben a versenyben egyébként sem a gyorsaság számít, a résztvevőknek inkább lassabb, de alapos munkát kell végezniük. A traktorosok először is nyitóbarázdát – nyílegyenes, egyenletes mélységű barázdát – húznak, majd óránként 4-5 kilométeres sebességgel haladva szántják fel a mezőt – magyarázta a polgármester.

Szólt arról is, hogy idén második alkalommal szerveznek szántóversenyt a faluban. Éveken át lovasversenyeket rendeztek, de mivel egyre kevesebb helybeli család foglalkozik a földműveléssel, a rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet a mezőgazdasági munka fontosságára.

A szántóversenyek célja az oktatás, a fiatalok mezőgazdasági munkára való nevelése, elméleti és gyakorlati tanítása – erősítette meg Soós Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület elnöke az MTI kérdésére. Mint fogalmazott a szántóverseny tulajdonképpen “szántóföldi Forma-1”, csak ezen a versenyen nem az idő, hanem a minőségi pontok döntik el a helyezést.

A kerkáskápolnai versenyen a veterán kategóriában osztrák és szlovén versenyzők is indulnak. Tavaly a gazdák a népi hagyományokat felelevenítve “meseszép matuzsálemeket” mutattak be; oldtimer traktorokkal, fogatos ekékkel szántottak, 1890-ben gyártott Hoffer-cséplőgéppel bemutatót tartottak- idézte fel Soós Sándor.

A szombati szántóversenyre hagyományőrző programokkal is készülnek a Vas megyei falu lakói. A közönséget a hagyományőrző csoportok, citerazenekarok prózai, népzenei, népdal- és néptáncprodukciókkal szórakoztatják. Régi munkagépek és -eszközök bemutatójára is várják az érdeklődőket.

A területi szántóverseny a Magyar Szántóverseny Egyesület szabályai szerint zajlik. A legjobbak továbbjutnak az országos döntőbe, amelyet szeptember 22-én a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Baktalórántházán rendeznek meg.