Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint egy hatalmas grönlandi jégtakaró az ember által okozott éghajlatváltozás okozta olvadás következtében a század végére közel egy méterrel megemeli a globális tengerszintet.

A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent eredmények szerint a grönlandi jégtakaró 3,3%-a fog elolvadni, ami 110 billió tonna jégnek felel meg. A jég elvesztése mintegy 10 centiméteres tengerszint-emelkedést fog okozni 2100-ig. A tudósok figyelmeztettek, hogy az olvadás még akkor is elkerülhetetlen, ha a világ azonnal leállítja a bolygót melegítő üvegházhatású gázok kibocsátását. A tanulmány előrejelzése szerint a tengerszint legalább 10 hüvelykes emelkedése több mint kétszer akkora, mint amekkora tengerszint-emelkedést a kutatók korábban a grönlandi jégtakaró olvadása miatt jósoltak.

Ez a világ második legnagyobb jégtakarója az antarktiszi után, és a sziget 80%-át borítja. Korábbi kutatások szerint, ha a jégtakaró teljes egésze elolvadna, a globális tengerszint akár 23 lábnyit is emelkedhetne. A Belgiumban, Dániában, Finnországban, Norvégiában, Hollandiában, Svájcban, Finnországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban dolgozó tudósok a grönlandi jégveszteség és a jégsapka alakjának 2000 és 2019 közötti műholdas mérései alapján végezték el a tanulmányt.

A kutatók felmérték a hóesésből származó utánpótlás és az olvadó jégből származó veszteség arányát Grönlandon, és arra a következtetésre jutottak, hogy Grönland teljes jégtérfogatának 3,3%-a fog elolvadni az évszázad végére, függetlenül attól, hogy a világ milyen gyorsan csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből eredő éghajlatváltozás hosszabb nyarakhoz vezetett Grönlandon, és felgyorsította a gleccserek és a szigetország jégsapkájának visszahúzódását.

A globális tengerszint egy méteres emelkedése súlyos következményekkel járna a part menti közösségekre nézve, mivel a tengerszint emelkedése azzal fenyeget, hogy az évszázad végéig közel 200 millió ember kényszerül majd lakóhelyét elhagyni. Az Egyesült Államokban a tengerparti lakosok a teljes amerikai népesség 40%-át teszik ki, és 7,9 billió dollár bruttó hazai terméket termelnek a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/29/greenland-ice-loss-will-raise-sea-levels-by-nearly-one-foot-study.html