Stabilizálódott a bankkártyapiac: két negyedév drasztikus, összesen több mint 125 ezres csökkenése után az idén a második negyedévben mindössze 6685 bankkártya került ki a forgalomból – írja a Napi Gazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

A hitelkártyák aránya 16,19 százalékra mérséklődött, 1,221 millió hitelkártyával szemben 7,543 millió darab betéti kártya volt forgalomban a lap keddi száma szerint.

Erőteljesen tör előre a chipesedés: június végén a forgalomban lévő bankkártyák 78 százaléka már a magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő áramkörrel volt ellátva, míg egy évvel korábban még csak 53 százalék. Az utolsó három hónapban 362 ezer plasztikra került chip. Az elfogadóhálózat szintén megújult: a piacon lévő összes ATM képes a chipolvasásra, míg a kereskedelmi egységekben működő POS-készülékek közül mindössze 625 nem tud chipet olvasni.

A POS-hálózat folyamatosan bővül, a második negyedévben 2786 új készüléket telepítettek, így a teljes hálózat immár 78.992 darabból áll – ismerteti az újság.