Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az angyalföldi parkolótendert lezáró döntést, mert a főváros XIII. kerületének önkormányzata olyan ajánlatot fogadott el nyertesnek a parkoló automatákra kiírt közbeszerzésen, amelyben az ajánlattevő nem igazolta a bevonni kívánt francia cég kezességvállalását; a határozat a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg.

Az ajánlatkérő 161 parkoló automatát kívánt vásárolni, emellett a felhívás része volt a jelzőtáblák kihelyezése, továbbá burkolatépítés és -festés is. A beszerzés becsült értéke nettó 292 millió forint volt.

A felhívásra 5 ajánlat érkezett, ezek közül a legolcsóbb a DBM Banktechnikai és Kereskedelmi Kft.-é volt nettó 187 millió forinttal. A tendert azonban a Ganz Mérőgyár Kft. nyerte 192 milliós ajánlatával. A Siemens 267 milliós, a Synergon 279 milliós, míg a Solari di Udine SPA 258 millió forintos ajánlatot tett.

Miután a legolcsóbb ajánlattevő az értékeléskor a második helyre szorult, átnézte a nyertes dokumentumait, és jogorvoslatot kért a KDB-től. A Ganz ugyanis kapacitást nyújtó szervezetként vonta be a teljesítésbe a francia Parkeon SAS céget, de nem igazolta azt, hogy a külföldi cég kezességet vállal a magyar cégért.

A KDB megállapította, hogy a közbeszerzési törvény szabályai szerint a francia cégnek kezességet kellett volna vállalnia arra, hogy a Ganz Mérőgyár fizetésképtelensége esetén megtéríti mindazokat a károkat, amelyek az ajánlatkérőt érik. Miután ez elmaradt, érvénytelen ajánlat lett a nyertes, így a KDB megsemmisítette a közbeszerzést lezáró döntést.

Miután a jogsértés – az újraértékeléssel – reparálható, bírságot nem szabott ki a döntőbizottság.