A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével csütörtökön elindult a főszezon az albérletpiacon, a tanévre készülő diákok egy része a következő napokban, hetekben keres magának bérelhető lakás országszerte.

Az ingatlan.com pedig a szezonnyitás apropóján összegyűjtötte az albérletpiaci legeket a 18 ezer hirdetésből álló kínálatból.

Július közepén a legolcsóbb kiadó lakóingatlan az országos kínálatban a Hajdú-Bihar megye határához közel eső Darvason található: az ottani 100 négyzetméteres lakásért havonta 20 ezer forintot kér az önkormányzat. Bár kétségtelenül alacsony ár az országos díjakhoz képest, a debreceni egyetemistáknak valószínűleg ez nem az igazi, mert a megyeszékhely tömegközkekedéssel legalább 2 órás távolságban van. A legolcsóbb egyetemvárosi albérlet egy kifejezetten egyetemistáknak ajánlott 60 négyzetméteres, 2 szobás dunaújvárosi panellakás, amelynek a bérleti díja 40 ezer forint havonta.

Apróságok, aprópénzért

Bár Budapesten bőven 140 ezer forint a havi átlagos bérleti díj, majdnem ezer ingatlan 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető. A legalacsonyabb bérleti díjú fővárosi albérlet a XV. kerületben található, a Szentmihályi úton lévő 23 négyzetméteres ingatlanért 60 ezer forintot szeretne kapni a bérbeadó. A legkisebb lakást a Blaha Lujza térnél kínálják kiadásra havi 65 ezer forintért: egy szupermini garzonról van szó, mindössze 9 négyzetméteres. Nem csak a pesti, hanem a budai oldalon – mégpedig a II kerületben – is van hasonlóan pici garzon, amely 10 négyzetméteres, és havonta 85 ezer forint fejében lehet kibérelni.

A másik véglet

Az ország legdrágább albérlete egy majdnem 1900 négyzetméteres telekkel rendelkező, összesen 760 négyzetméter alapterületű, 10 szobás rózsadombi családi ház. A tulajdonos havonta 15 ezer eurót, azaz mostani árfolyamon majdnem 5,4 millió forintot kér. Ha csak szobákra vetítjük a bérleti díjat, akkor is több mint félmillió forint lenne.

Az élmezőnyben szerepel még egy kiadó – egyben egyébként 2 milliárd forintért eladó – kastély is, amely a budapesti II. kerületben található: a tulajdonos 4 millióért adná ki havonta, cserébe 26 szoba van benne plusz két önálló lakás tartozik hozzá majdnem 5000 négyzetméteres telken.

Az összeállításban szereplő ingatlanok linkjei:

Legolcsóbb albérlet: https://ingatlan.com/darvas/kiado+lakas/tegla-epitesu-lakas/32196295

Legolcsóbb egyetemvárosi albérlet: https://ingatlan.com/dunaujvaros/kiado+lakas/panel-lakas/32361253

Legolcsóbb budapesti albérlet: https://ingatlan.com/xv-ker/kiado+lakas/tegla-epitesu-lakas/32172500

Legkisebb albérlet: https://ingatlan.com/viii-ker/kiado+lakas/tegla-epitesu-lakas/24751933

Legkisebb albérlet a budai oldalon: https://ingatlan.com/ii-ker/kiado+lakas/tegla-epitesu-lakas/32311060

Legdrágább albérlet: https://ingatlan.com/ii-ker/kiado+haz/csaladi-haz/21729095