Változatlanul C kategóriás minősítést kapott Simor András jegybankelnök a Global Finance nemzetközi pénzügyi szaklaptól.

Változatlanul C kategóriás minősítést kapott Simor András jegybankelnök a Global Finance nemzetközi pénzügyi szaklaptól.

A jegybanki vezetőknek a lap augusztusi számában közölt toplistáján a világ 50 “kulcsországának” jegybankárait minősítik az éves teljesítményük alapján – figyelemmel az infláció kézben tartására, a gazdasági növekedés ösztönzésére, a deviza stabilitására irányuló tevékenységük sikerességére. A szakemberek A-tól (kiváló) F-ig (kifejezett sikertelenség) terjedő minősítést kaphatnak, a 2012-es listán szereplők osztályzatai A-tól D-ig terjednek.

A 2012-es listán a legmagasabb osztályzatot az ausztrál, a kanadai, az izraeli, a maláj, a Fülöp-szigeteki és a tajvani jegybankelnök érdemelte ki a lista összeállítói szerint. Ugyanakkor csak D minősítést kapott az argentin és az ecuadori központi bank vezetője. A 12 értékelt európai jegybanki vezető közül Simor András és a fehérorosz jegybank vezetőjének jutott C minősítés, a többiek B, B+ illetve B- besorolást kaptak. Mario Draghi, az Európai Központi Bank első embere B- osztályzatot kapott, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője, Ben Bernanke tavalyi C minősítését az idén B-re javították.