A piac beshortolódása, vagyis az a körülmény, hogy mindenki a Facebook ellen fogad, a papír jelentős túlértékeltsége ellenére is komoly emelkedéssel kecsegtet rövidtávon. Egy erőteljesebb felpattanás ugyanis tömeges short zárást, magyarán kényszervételt eredményezhet, tovább erősítve az emelkedés dinamikáját.

Újabb fordulatot vehet a tőzsde parketten a Facebook saga. Miután múlt pénteken visszakúszott a kurzus a 30 dollár fölötti tartományban, s hétfőn is megtartotta a lélektani támasz, sőt, immár a 32 dolláros szinttel flörtölt az árfolyam. Emlékezhetünk, hogy a 38 dolláros jegyzési áron kibocsátott papír az első kereskedési napon május 18-án réssel nyitott 42 dolláron, ahonnan még 45 dollárig is felhúzták, m végül 38,23 dolláron zárt. Az első napi plusz nulla is jórészt a kibocsátást vezénylő Morgan Stanley árfolyam karbantartó vásárlásainak számlájára írható, de az első két napon az új részvényesek kezét megkötő eladási tilalom is erősen támasztotta a kurzust. A harmadik naptól azután már nem volt kegyelem, jött az áromlás, s június 6-án már a 25,5 dollárt is megkarcolta a kurzus. Ezt követően lassú emelkedés bontakozott ki, míg az elmúlt három napban igazi ralit láthattunk az árfolyamban.

Az árfolyamcsuszamlás látni valóan kedvező beszállási pontokat kínált a jegyzésből kiszorult tengeren inneni befektetőknek. Más kérdés, hogy vajon hol érdemes beszállni, s ugyan mennyi lehet a Facebook fair értéke?Érdemes kicsit utána számolni. Vegyük például azt a nagyon kedvező felfutást, hogy pár éven belül a fél világ Facebook felhasználó lesz, ami azért, lássuk be, egyelőre csak álom. De ha mégis megvalósulna, akkor nagyjából 3,5 milliárd ügyféllel számolhatunk. Ügyfelenként 4 dollár bevétellel kalkulálva, 14 milliárd dolláros árbevétel lehetne a plafon. A 27 százalékos nettó profit marginnal és 15-ös P/E-vel számolva, azt kapjuk, hogy 20-21 dollár között lehet a fair érték. A legújabb tőzsdebuborék, amit a „virtuális szektor” gerjeszt, persze, még egy darabig eltérítheti ettől a kurzust, de az biztos, hogy nagyon túlárazott a papír. És hiába ette bele magát az agyunkba a szlogen, hogy aki „nincs a Facebookon, az nem is létezik”, bizony fel kell készülni arra, hogy van élet a Facebookon túl… De addig is spekulálhatunk a buborék újabb felfúvódására: ennek viszonylag biztonságos módját kínálja az opciózás.

Az is a buborék felfúvódásának lehetőségére utal, hogy jelentősen megemelkedett a short-állomány, amely elérte 5,4 százalékot – hangsúlyozta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, ez a mutató azt jelenti, hogy az összes részvény közül ekkora mennyiség az, amelynek befektetői arra játszanak, hogy a kurzus lefelé mozog. A médiahírek szerint ezzel a Facebook mozgatta meg az internetes cégek tőzsdei belépését követően a legtöbb olyan befektetőt, akik az árfolyamesésből kívántak profitálni.

Nem szabad azonban arra gondolni – folytatta -, hogy az 5,4 százalékos adat önmagában különösebben kiugró lenne, hiszen más szektorok esetében nem ritka az 50-70 százalékos short állomány sem. Emlékezhetünk még a Porsche-Volkswagen felvásárlásra, ami 2008 őszén pörgött fel. A befektetők akkoriban negatívan tekintettek a Volkswagenre, a Porsche viszont folyamatosan gyűjtögette a népautó részvényeit. Utóbbi az egyik nap bejelentette, hogy a folyamatban lévő felvásárlás során újabb tételt gyűjtött össze és azok, akik a Volkswagen árfolyameséséből akartak nyereséget, hirtelen kénytelenek voltak nagymértékű vásárlásokba kezdeni. Ez oda vezetett, hogy a korábban 200-300 euró között mozgó Volkswagen papírja 1000 euró fölé száguldott néhány órára, ami akkoriban elég volt ahhoz, hogy a legdrágább kapitalizációjú részvény legyen a világon. Ugye a kapitalizáció a társaság összes részvényének és az aktuális árfolyamának szorzata.

A megnövekedett short állomány tehát egy felpattanás esetén tömeges záráshoz, vagyis kényszervételekhez vezethet, ami tovább erősítheti az emelkedés dinamikáját. Rövidtávon tehát lehet sztori a Facebook papírban, ahogy mondani szokták, mire a piac teljesen beshortolódik, akkor jön el a longosok ideje. Ám a jelentős túlértékeltség miatt mégsem tanácsos buy and hold stratégiát választani.