Nem csak a jegybankárok derekas küzdelmét mutatja a svájci jegybank euró tartalékainak felduzzadása, de a piac közeli fordulatát is sejteti. A parkett tapasztalatok szerint 50 százalékos euró aránynál ráhajtanak a frankra a spekulánsok, míg 60 százalék közelében lanyhul a nyomás.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) devizatartaléka 406 milliárd frankra bővült július végére, a júniusi 365 milliárd frankról. Ez arra utal, hogy nagy erőkkel interveniál a jegybank az 1,2-es EUR/CHF árfolyamküszöb védelme érdekében.

Lassan egyéves az árfolyamkorlát

Emlékezhetünk, hogy tavaly szeptember 6-án milyen váratlanul érte a piacot az árfolyamkorlát bevezetése. Jobban belegondolva, lehetett azért erre számítani. Akkoriban ugyanis már nem csak a frankhitelesek életét keserítette az erős svájci pénz, de az alpesi ország gazdaságát is ellehetetlenítette az extrém árfolyam. Az export versenyképtelenné vált, ami nehéz helyzetbe hozta az ország vállalkozói. A svájci jegybank korábban több alkalommal is próbálkozott a frank gyengítésével, de ez nem volt elegendő a spekulánsok nyomásával szemben, az elhúzódó gazdasági válság újabb és újabb hullámvölgyei ugyanis rendre pánikszerű frankvásárlásokba torkollottak. Ennek vetett véget az árfolyamkorlát felállítása, amihez ráadásul az eszközök is adottak voltak, hiszen a frank gyengítése praktikusan eladást jelent, márpedig a pénzjegy nyomda elvileg korlátlan mennyiségben állíthat elő „eladni való” frankot. Az egyetlen gondot az jelenti, hogy hosszú távon növekszik emiatt a svájci infláció, ám rövidtávon ez nem fenyegető veszély.

Keményen küzdenek a jegybankárok

A mostani adat alapján azt mondhatjuk, hogy az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban kellett ezzel az intervenciós eszközzel élnie a frank védelmezőjének – vélekedett Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: a jegybank nagy veszteségeket könyvelt már el eddig is, amit tovább ront, hogy 0%-ra csökkentette az EKB az euró betéti rátáját. Nagy problémát okoz az is, hogy a diverzifikáció érdekében a felhalmozott euró egy részét más devizára kell leváltsa a jegybank, de így is jelentősen nő az euró állomány. Márciusról júniusra 51 százalékról 60 százalékra emelkedett az euró aránya az SNB devizatartalékán belül.

Mint mondta, az euró-övezeti feszültségek nyári kiéleződése is hozzájárult, hogy erősebben kellett interveniáljon az SNB. Az augusztusi optimizmus valószínűleg egy kicsit csökkenti majd a nyomást. A nehéz helyzet ellenére úgy véli, hogy az SNB tartja majd az árfolyamküszöböt, amit a svájci döntéshozók is többször hangsúlyoztak. Arra azonban most kisebb az esélyt, hogy akár 1,25-re is emelje a limitet a jegybank.

Fordulhat a kocka

Az intervenció idei tapasztalatai alapján a spekulációs nyomás lanyhulására is számíthatunk. Ahogy ez már a tél végén és a tavaszelőn is történt. Az év első negyedévében a jegybanki tartalékban 57 százalékról 50 százalékra csökkent az euró aránya, vagyis három hónap alatt 17 milliárd eurót adtak el. Nem nehéz kisakkozni, hogy a spekulánsok hullámokban támadnak, s amikor lanyhul a nyomás a jegybank is enyhít a készültségen. Más szóval, amint csak lehet a frankeladói oldalról „átugranak” a frankvásárlói oldalra.

Elgondolkoztató a svájci euró tartalék állományának felduzzadása, ami akár piac közeli fordulatát is jelezheti. A fal döngetésébe belefáradó spekulánsok könnyen fordíthatnak a játékon, a továbbiakban a „lepattanókra” helyezve a hangsúlyt és a téteket.