Növekedett a kínai szolgáltató szektor teljesítménye márciusban, bár az új megrendelések és a foglalkoztatás növekedése nyolchavi mélypontra süllyedt, ami újabb jele annak, hogy szükség lehet a gazdasági növekedést támogató további intézkedésekre.

Az HSBC pénzintézet és a Markit Economics piackutató intézet kínai szolgáltató szektorra mért beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,3 pontra emelkedett márciusban a februári 52,00 pontról.

A kínai szolgáltató szektor és feldolgozóipar gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index értéke a februári 51,8 ponton maradt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

kinakereskNem minden rózsás

Az almutatók közül a foglalkoztatási alindex 51,1 pontra, tízhavi mélypontra csökkent, az új üzleti megrendelések értéke pedig a tavaly júliusi szintre esett vissza.

A foglalkoztatás egyik pillérének számító szolgáltatóipari cégek tevékenysége gyorsabban növekedett a feldolgozóiparinál, de a lassuló gazdasági növekedés és a nyomott ingatlapiac következményeként a szolgáltatók is nehézségekkel szembesülhetnek idén, így jóval elővigyázatosabbak a munkaerő-felvétel terén.

A felmérés eredményei összecsengenek a szerdán közzétett másik három BMI-jelentéssel, amelyek a kínai szolgáltató és feldolgozóipar kitartó gyengeségéről tanúskodtak.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor teljesítménye visszaesett márciusban. A nem feldolgozóipari ágazatoknak a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számolt beszerzésimenedzser-indexe 53,7 pontra csökkent februári 53,9 pontról.

Süllyesdés

A feldolgozóipart illetően a HSBC által számított BMI értéke 49,6 pontra süllyedt márciusban a februári 50,7 pontról, a CFLP számításai szerint viszont 49,9 pontról 50,1 pontra emelkedett a beszerzésimenedzser-index.

Az HSBC és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés, hogy az előbbi inkább a kis- és középvállalatok, utóbbi a nagyvállalatok teljesítményét méri.