Parlamenti képviselőjelöltként jegyezte be az ukrán Központi Választási Bizottság a hétvégén Gajdos Istvánt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét.

Parlamenti képviselőjelöltként jegyezte be az ukrán Központi Választási Bizottság a hétvégén Gajdos Istvánt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét, aki a befutónak számító 74. helyet kapta a kormányzó Régiók Pártja (PR) választási listáján.

A 2012. október 28-ra kitűzött ukrajnai parlamenti választásokon való mandátumszerzési esélyeiről Gajdos István az MTI ungvári tudósítójának vasárnap elmondta: “mindenképpen befutónak vélem a számomra biztosított listás helyet, tekintettel a PR népszerűségi mutatóira és a szakértők előrejelzéseire, amelyek szerint a kormányzó párt 85-90 képviselőt juttathat be listán a kijevi törvényhozásba”. Hozzátette, hogy növelheti az esélyeit – a töredékszavazatok beszámítása mellett – az is, hogy a PR listájának elején szereplő 10-15, vezető politikusként ismert képviselőjelölt a választások után minden bizonnyal lemond a mandátumáról, mert a végrehajtó hatalomban tölt majd be vezető tisztségeket.

Az UMDSZ elnöke hangsúlyozta: a kárpátaljai magyar közösség irányába tett nagyon pozitív gesztusként értékeli a PR részéről, hogy mandátumra esélyes helyet biztosított számára a választási listáján. Egyúttal cáfolta az UMDSZ ellenfelei által hangoztatott állítást, amely szerint egy parlamenti képviselői helyért cserébe a szervezet eladja a magyar érdekeket. “Nem eladni, hanem épp ellenkezőleg, megvédeni szeretnénk a magyar érdekeket, hiszen mindenki láthatja, mennyire megnehezült ezeknek az érdekeknek az érvényesítése Ukrajnában, amióta nem tudjuk hallatni a hangunkat az ország parlamentjében” – fejtette ki. Megjegyezte: “most reális esélyünk van ennek a képviseletnek a visszaszerzésére, ráadásul egy olyan politikai erő oldalán, amely Európa felé viszi az országot, hiszen a programjában megvalósítandó célként szerepel az európai integráció és a kisebbségek anyanyelvhasználatának a biztosítása”.

A felvetésre, hogy mandátumhoz jutása esetén a PR-frakció tagjaként mennyire lesz szabad mozgástere kisebbségjogi ügyekben, Gajdos kifejtette: “biztos vagyok benne, hogy nem kell majd kisebbségellenes törvényeket megszavaznom, mivel a PR deklaráltan kisebbségbarát, amit bizonyított azzal, hogy felszámolta a korábbi rezsim egész oktatásunkat fenyegető intézkedéseit, továbbá lehetővé tette, hogy ismét egyenlő eséllyel folytathassák tanulmányaikat végzőseink az ukrajnai felsőfokú intézményekben, továbbá megszavazta a kisebbségbarát nyelvtörvényt. Azért is lesz önálló mozgásterem, mert egy magyarságszervezet képviselőjeként kaptam a listás helyet”. Hozzátette: megválasztása esetén mindenekelőtt az ukrajnai, ezen belül a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletére, országos megjelenítésére és arra fog törekedni, hogy megteremtődjenek a feltételek Kárpátalján a magyar közösség számára az új nyelvtörvény nyújtotta jogok legteljesebb alkalmazásához.

Az UMDSZ elnöke kérdésre válaszolva azt is elmondta, reményei szerint a kijevi parlamentbe jutása esetén nő az általa irányított szervezet súlya, nagyobb beleszólása lesz a Kárpátalját és az ott élő magyarságot érintő hatalmi döntésekbe. Az UMDSZ és a magyar kormány kapcsolatainak alakulásáról szólva hangsúlyozta: “miként eddig, ezután is nyitottak leszünk arra, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk Magyarország mindenkori kormányával, így a jelenlegivel is. A kölcsönösen előnyös együttműködés hívei vagyunk, amely a partneri viszonyra és nem egyik vagy másik fél diktátumára épül, és amely messzemenőkig figyelembe veszi mindhárom érintett fél – Kijev, Budapest, de elsősorban a kárpátaljai magyarság – érdekeit”.