Joe Biden amerikai elnök szerdán élesen elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, és az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy a provokálatlan háború közvetlenül sérti a szervezet alapokmányát, valamint figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök fokozódó nukleáris fenyegetéseire.

“Beszéljünk világosan: az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja megszállta szomszédját, megpróbálta letörölni a szuverén államot a térképről” – mondta Biden az ENSZ New York-i székhelyén tartott beszédében. “Oroszország szégyentelenül megsértette az ENSZ alapokmányának legfontosabb alapelveit, ami nem fontosabb, mint az a világos tilalom, hogy az országok ne vegyék el erőszakkal szomszédjuk területét”. Biden megjegyzései akkor hangzottak el, amikor Európa a második világháború óta a legnagyobb válsággal néz szembe, mivel az országok azzal küzdenek, hogyan lehetne elrettenteni Oroszországot az ukrajnai inváziótól. Az esemény az első alkalom, hogy az ENSZ Közgyűlése három év óta először ülésezik személyesen a koronavírus-járvány miatt.

“Putyin saját szavai félreérthetetlenné teszik valódi célját: Közvetlenül a megszállás előtt Putyin azt állította, idézem: Ukrajnát Oroszország hozta létre, és soha nem volt valódi államisága – mondta Biden. “Ez a háború Ukrajna államként való létezési jogának kioltásáról szól, egyszerűen és világosan”. Putyin szerda kora reggel előre rögzített televíziós beszédében részleges katonai mozgósítást jelentett be Oroszországban. Az orosz elnök beszédében nem sok részletet árult el arról, hogy a részleges katonai mozgósítás mivel jár, de azt jelentheti, hogy az orosz vállalkozásoknak és állampolgároknak nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a háborús erőfeszítésekhez. Oroszország még nem üzent hadat Ukrajnának, annak ellenére, hogy februárban betört, és invázióját “különleges katonai műveletnek” nevezi.

Putyin azonban reggeli beszédében atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött, amit Biden határozottan visszautasított. “Nem számít, hogy mi történik még a világban, az Egyesült Államok készen áll arra, hogy kritikus fegyverzetellenőrzési intézkedéseket folytasson. Egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem is szabad megvívni” – mondta Biden. “Oroszország az atomsorompó-szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciáján minden más nemzet által felkarolt nonproliferációs eszmék elkerülésével, és ma is, mint mondtam, felelőtlenül fenyegetőzik a nukleáris fegyverek bevetésével”.

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője az NBC Newsnak elmondta, hogy Biden megjegyzéseit egy sorral egészítették ki Putyin felszólalására válaszul. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hasonlóan fogalmazott kedden a testület előtt tartott nyitóbeszédében, mondván, hogy “a világ veszélyben van és megbénult”, a szegénységre, a klímaváltozásra és a háborúra hivatkozva. “Az ENSZ alapokmánya és az általa képviselt eszmék veszélyben vannak, és kötelességünk cselekedni” – mondta Guterres kedden.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/21/biden-denounces-putins-overt-nuclear-threats-urges-un-allies-to-reject-russias-invasion-of-ukraine.html