Júliusban 2.251 céggel szemben indult felszámolási eljárás, az utolsó három hónapban így a havi felszámolási átlag 2.328 volt, 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ez a 2008-as és 2011-es után egy harmadik felszámolási hullámot jelent a magyar gazdaságban, elsősorban a növekvő hatósági aktivitás miatt – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel.

Tavaly, az első negyedév után hirtelen megugrott a felszámolások száma, aminek alapvetően két oka volt. A lánctartozások következményeként, a válság miatt hirtelen bajba jutott cégek beszállítói közül sokakat ért utol a fizetésképtelenség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig szigorította ellenőrzéseit, aminek eredményeként jelentősen növekedett a kényszer-végelszámolásokból felszámolásba fordult eljárások száma.

A most kibontakozó felszámolási hullámot inkább a növekvő hatósági aktivitás táplálja. Míg tavaly az első félévben 3.500 felszámolás indult úgy, hogy azt hatósági kényszer-végelszámolás előzte meg, addig idén az első félévben 12.355 felszámolásból 7.500 indult kényszer-végelszámolás után – állapítja meg az Opten közleménye.