Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy van egy határ, amit egy kormány nem léphet át, hogy segítsen az embereken a megugró infláció közepette.

A svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon Rutte elmondta, hogy a holland kormány segíteni fog az alacsonyabb és alsó-középosztálybeli jövedelmű embereknek az emelkedő energiaszámlák miatt. Hozzátette azonban, hogy “nem lehet mindenkinek segíteni, így mi nyugaton egy kicsit szegényebbek leszünk a magas infláció, a magas energiaköltségek miatt”. A holland statisztikai hivatal, a CBS adatai szerint az infláció áprilisban 9,6%-ot ért el Hollandiában. Ez némileg alacsonyabb volt, mint a márciusban mért 9,7%-os infláció, bár továbbra is történelmileg magas.

A holland kormány márciusban támogatási intézkedéseket jelentett be az emelkedő árak okozta terhek enyhítésére. Ezek közé tartozott az egyszeri energiatámogatás 800 euróra (852 dollár) történő emelése, az ország szociális segélyezési szintje körüli jövedelemmel rendelkezők számára. Rutte elismerte, hogy az emelkedő árak “társadalmi nyomást” jelentenek, amely szerinte a választásokon Európa-szerte megmutatkozik. Hozzátette azonban, hogy “az emberek általában megértik, hogy van egy határ, amíg egy kormány elmehet, amíg úgy érzik, hogy az tisztességes módon történik, hogy azokat az embereket támogatták, akiknek a legnagyobb szükségük van rá”.

Rutte elmondta, hogy a januárban beiktatott és közel 10 hónapig tartó koalíciós kormánya egyik prioritása a társadalmi mobilitás. Elmondta, hogy a kormány foglalkozni kíván az ország “meritokrácia-csapdájával”, és hogy más tényezők, köztük az oktatás, segíthetik az embereket abban, hogy részesei lehessenek annak, amit ő a “holland álomnak” nevezett. Az Európai Központi Banknak az eurózóna inflációjának kezelését célzó megközelítésével kapcsolatban Rutte azt mondta, hogy “az energiaválságból és az ukrán válságból eredő következmények elkerülhetetlenül kihatnak a makrogazdasági számokra is, amiért nem hibáztathatom a központi bankárokat”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/25/mark-rutte-were-going-to-be-a-bit-poorer-in-the-west-amid-inflation.html