A görög központi kormány adósságállománya július végén 303,5 milliárd euró volt a március végi 280,2 milliárd euróval szemben – közölte pénteken a görög pénzügyminisztérium.

Az adósságállomány 2011 végén volt a legmagasabb, 367,9 milliárd euró.

Görögország bruttó hazai terméke (GDP) tavaly mintegy 240 milliárd euró volt, de a görög statisztikai hivatal adatai szerint az év első felében 6,2 százalékkal csökkent.

Az országot az IMF, az EU és az Európai Központi Bank trojkájának pénzügyi segélycsomagja tartja felszínen. A 130 milliárd eurós második csomag további részleteinek folyósítását attól teszik függővé, hogy a trojka delegációja szeptemberben milyen értékelést ad a görög gazdasági szükségprogram haladásáról.

Az athéni kormány szeretne könnyítéseket kapni. Korábbi lapértesülések szerint Antonisz Szamarasz miniszterelnök azt fogja kérni Angela Merkel kancellárral, majd Francois Hollande francia elnökkel való jövő heti megbeszélésein, hogy két év helyett engedjenek négy évet a 11,5 milliárd eurós, a GDP öt százalékának megfelelő takarékossági program megvalósítására, továbbá adjanak négy év haladékot az eddig felvett hitelek törlesztésének megkezdésére.

A német kormányszóvivő azonban azonnal kijelentette, hogy Görögországnak tartania kell magát az eredeti megállapodás feltételeihez, hogy igényt tarthasson további támogatásra. Ugyanezt hangsúlyozta egy pénteki sajtótájékoztatón Michael Fuchs, a német alsóház kormánypárti frakciójának helyettes vezetője.

“Remélem, hogy a trojka kedvező jelentéssel érkezi vissza. Ha nem, akkor Görögország nem kaphat pénzt” – mondta, hozzátéve, hogy az ország távozása az euróövezetből “kezelhető” lenne.