Négymillió euróval száll be Németország meghatározó intelligens mobilitás-üzemeltetési szolgáltatásokat nyújtó cégébe, a Chargery-ba a magyar Lead Ventures.

A közleményből kiderül: a fenntartható és zöldebb városi közlekedést a zászlajára tűző német cég 2017-es alapítása óta összesen 3,8 millió euró tőkéhez jutott, amelyet most a Lead Ventures további 4 millió euróval egészít ki. A berlini társaságban olyan befektetők láttak korábban fantáziát, mint a a Sixt Ventures, a Linden Capital, a Vinci Venture Capital vagy a Helvetia Venture Fund.

A Chargery ügyfelei között megtalálni az autómegosztó SixtShare-t, a ShareNow-t és a Miles-t, valamint a kerékpárokat üzemeltető Bondot. Dunai András, a Lead Ventures partnere a közlemény szerint elmondta: Európában és a világ számos más részén a közösségi mobilitást tartják az egyik legígéretesebb piacnak a befektetők, hiszen míg 2017-ben tízmillióan vettek igénybe ilyen szolgáltatásokat, 2025-re a felhasználók száma elérheti a 36 milliót. Christian Lang, a Chargery társalapító-vezérigazgatója szerint a Lead Ventures befektetésével lényegesen közelebb kerülnek terveik megvalósításához: 2021 végére az általuk menedzselt járművek számát a járvány ellenére többszörösére kívánják növelni, valamint további európai városokban akarják megvetni a lábukat.

A Chargery közösségi autó- és mikromobilitási flottáknak nyújt üzemeltetési szolgáltatásokat a töltéstől/tankolástól kezdve a tisztításon át a karbantartásig és a járművek eljuttatásáig a megrendelőhöz. A cég Berlinen, Hamburgon és Münchenen kívül immár három holland városban, Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában szolgál ki flottakezelőket, valamint az elmúlt hónapokban Norvégiában és öt Egyesült Királyságbeli városban kezdte meg működését.

A közlemény szerint a cég 2019 végéhez viszonyítva megnégyszerezte havi árbevételét. A Lead Ventures a scaleupokra összpontosít: az olyan, egymillió eurónál nagyobb tőkebefektetéssel rendelkező, gyorsan növekvő, jellemzően technológiai vállalkozásokra, amelyek már letettek valamit az asztalra.