A lengyel hazai össztermék (GDP) 2,8 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben, az adat megegyezett a február elején ismertetett első becsléssel – közölte a lengyel statisztikai hivatal pénteken.

Egyebek között a hazai kereslet 3,4 százalékkal, a lakossági fogyasztás 3,2 százalékkal, a tőkeberuházás 10,9 százalékkal esett. A harmadik negyedévben a gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal csökkent 2019 harmadik negyedévéhez viszonyítva. A tavalyi harmadik negyedévvel összevetve a negyedik negyedévben a GDP 0,7 százalékkal csökkent, szintén a statisztikai hivatal előzetes adatával megegyező mértékben.

A tavalyi lengyel GDP-csökkenésre vonatkozó adatot a statisztikai hivatal pénteken 2,7 százalékra változtatta a korábbi becslésében szerepelt 2,8 százalékról; a gazdaság 2019-ben 4,5 százalékkal nőtt. A kormány 2021-re 4 százalékos GDP-bővülést vár. Tavaly a hazai kereslet 3,9 százalékkal, a lakossági fogyasztás 3 százalékkal, a tőkeberuházások 8,3 százalékkal csökkentek.