A vártnál kevesebb bevételt hozott a Manchester United F.C. (MUFC) futballklub részvényének tőzsdei bevezetése New Yorkban. A papírral pénteken kereskednek először.

A “ManU” becenéven ismert futballklubnak jelentősen, a tervezett 16-20 dolláros célárfolyamról 14 dollárra kellett leszállítania részvénye kibocsátási árfolyamát. A 233,2 millió dolláros kibocsátási bevétel így 100 millió dollárral maradt el a várttól.

Összehasonlításképpen a World Wrestling Federation 1999-es tőzsdére vitele 190 millió dollár, a Juventus Turin 2001-es tőzsdei bevezetése 128 millió dollár bevételt hozott, a Borussia Dortmund pedig 2000-ben 125 millió dollár bevételre tett szert részvényei bevezetése után.

A klubnak a befolyt 233,2 millió dollárt fele-fele arányban kell megosztania tulajdonosával, a milliárdos floridai Glazer családdal, így 50 millió dollárral kevesebb jut neki a vártnál. A kibocsátási árfolyamon a ManU piaci tőkeértéke 2,3 milliárd dollár, egymilliárd dollárral kevesebb a Glazer család által vártnál.

A Glazer család az eredetileg adósságmentes klubot 790 millió font sterlingért vásárolta meg 2005-ben a klubra terhelt hitelekből. A klubot mára 437 millió font sterling, azaz mintegy 600 millió dolláros adóssághegy terheli. A ManU számos rajongója azzal vádolja az amerikai milliárdos tulajdonost, hogy önös érdekből rontotta le a klub pénzügyi helyzetét, ellehetetlenítve ezzel új játékosok szerződtetését a csapat megerősítéséhez.

Az amerikai tulajdonos által kitűzött magas jegyzési célárfolyam már a tőzsdei bevezetés előtt konfliktusforrás volt. A klubnak tavaly le kellett fújnia részvényének bevezetését a szingapúri és a hongkongi tőzsdéken, a Morgan Stanley befektetési bank pedig – a szakmában rendkívül szokatlan módon – kilépett a kibocsátás főszervezői közül.

Számos pénzügyi szakértő a ManU részvény tényleges jegyzési árfolyamát még így is túl magasnak tartja. “Meg vagyok lepve, hogy nem ment lejjebb a jegyzési árfolyam. Mi tíz dollárra számítottunk” – jelentette ki Ken Perkins, a Morningstar elemzője. Nagy befektetési kockázatot jelent szerinte ezért a ManU részvények vásárlása.

A MUFC szurkolói táborának képviseleti szervezete, a Manchester United Supporters Trust (MUST) pedig az “ellendrukker” szerepét felvállalva annak a reményének adott hangot, hogy a részvény árfolyama a tőzsdei kereskedésben legalább 10 dollárra esik és ezzel felvásárlásra alkalmas ártartományba csökkenti a MUFC piaci tőkeértékét.

A tehetős ManU szurkolók által alapított Red Knights befektetői csoport két évvel ezelőtt már fontolóra vette a MUFC megvásárlását, a magas ár miatt azonban elállt szándékától.