Az amerikai igazságügyi minisztérium nem emel vádat pénzügyi csalás miatt a Goldman Sachs befektetési bank vagy annak alkalmazottjai ellen – közölték pénteken az amerikai napilapok.

A minisztérium, amely több, mint egy évig vizsgálódott a Goldman Sachs ellen felhozott vádak ügyében, megállapította, hogy azok nem bizonyítottak, de kilátásba helyezte, hogy amennyiben új tények kerülnek nyilvánosságra, felülvizsgálhatja álláspontját.

A befektetési bankról egy a 2007-2008-as pénzügyi válság ügyében vizsgálódó szenátusi albizottság tavaly áprilisában az állapította meg, hogy az négy, bankok és más befektetők számára szánt, komplex jelzálog-értékpapírjával kapcsolatban nem figyelmeztette ügyfeleit az ügylet rendkívüli kockázatára. A Carl Levin szenátor vezette testület szerint a Goldman Sachs titokban a befektetők ellen fogadott, félrevezetve őket a saját pozíciójával kapcsolatban, rájuk hárítva ezzel a kockázatot.

Az igazságügyi minisztériumhoz hasonlóan csütörtökön az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság (SEC) is bejelentette, hogy nem indít eljárást a cég ellen egy 1,3 milliárd dolláros másodlagos jelzálogpiaci portfólióval kapcsolatban.

A szenátusi vizsgálat során kiderült, hogy a Goldman Sachs alkalmazottai egymás között “szemétként” vagy még súlyosabb kifejezéseket használva emlegették a cég által kínált komplex jelzálog-értékpapírokat. Levin szenátor szerint a pénzintézet vezetői félrevezették a kongresszust és az ügyfeleik rovására, visszaélésszerű magatartást tanúsítva nyerészkedtek.

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója ezt cáfolta, és felhívta a szenátusi testület figyelmét, hogy cége 1,2 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a jelzálogpiac összeomlásakor. A Goldman Sachs 2010-ben beleegyezett abba, hogy 550 millió dollárt fizessen ki az ellene csalás ügyében emelt polgári peres vádak rendezésére. Az egyezség csak a szenátus által kifogásolt négy ügylet egyikére vonatkozott.