Augusztus 1-től 31-ig 40 milliárd forintot igényelhetnek a gazdák az állattartó telepek korszerűsítésére – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.

A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani. A pályázattal a szaktárca célja a növénytermesztés és az állattenyésztés felborult arányának helyreállítása.

Azok a gazdák pályázhatnak a támogatásra, akik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nyilvántartásában szereplő állattartó telepet üzemeltetnek.

Egy pályázó legfeljebb 870 millió forintot igényelhet, míg a kisértékű beruházásokra maximum 25 millió forintot kérhetnek a jelentkezők. A keretösszeg 10 százalékát a kisértékű – azaz a maximum 25 millió forintos támogatási igényű – beruházásokra különítette el a minisztérium. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 40-60 százaléka lehet.

A támogatást az állattartó telepek bővítésére, a takarmányozási és a műszaki színvonal, az állategészségügyi és az élelmiszerbiztonsági feltételek, az infrastruktúra, valamint a munkakörülmények javítására lehet felhasználni. A szóban forgó forrás azt is segíti, hogy a telep megfeleljen a trágya elhelyezését szabályozó uniós előírásoknak.

A tárca elszánt az állattenyésztés talpra állításában, ezért az ágazat kiemelt támogatást kap az európai uniós és a nemzeti forrásokból is – olvasható a közleményben.