A ROLLS-ROYCE ÉS A HYUNDAI MOTOR CSOPORT MEGÁLLAPODÁST ÍR ALÁ, HOGY VEZETŐ SZEREPET TÖLTSENEK BE A FEJLETT LÉGIKÖZLEKEDÉS PIACÁN A TISZTÁN ELEKTROMOS MEGHAJTÁS ÉS A HIDROGÉN ÜZEMANYAGCELLÁS TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSÁVAL

 

A Rolls-Royce és a Hyundai Motor Csoport bejelentette, hogy együttműködnek a tisztán elektromos meghajtás és a hidrogén üzemanyagcellás technológia bevezetésében a fejlett légiközlekedés piacán. A partnerség a Rolls-Royce légiipari és tanúsítási képességeit, valamint a Hyundai Motor Csoport hidrogén üzemanyagcellás technológiáit és termékesítési képességeit fogja hasznosítani. A két vállalat közös elképzelése, hogy a fejlett légiközlekedés piacán vezető szerepet töltsenek be, akkumulátoros-elektromos és üzemanyagcellás elektromos megoldásokat kínáljanak a városi légiközlekedés és a regionális légiközlekedés piacán, valamint előmozdítsák a fenntartható légi közlekedést.

A Rolls-Royce és a Hyundai Motor Csoport közötti együttműködési megállapodás öt stratégiai célt fogalmaz meg:

  • Együttműködés a Hyundai fejlett légiközlekedési részlegével az energiaátalakító- és hajtásrendszerek technológiai fejlesztése és követelményrendszerének meghatározása terén.
  • Együttműködés a Rolls-Royce energiaátalakító- és hajtásrendszerek termékesítésében a fejlett légiközlekedés piaca számára.
  • Hidrogén üzemanyagcellákon alapuló elektromos hajtásrendszerek, mint energiaforrások kifejlesztése a Hyundai regionális légiközlekedési platformjai számára.
  • Együttműködés egy közös üzemanyagcellás elektromos hajtásrendszer kifejlesztésére a szélesebb fejlett légiközlekedés piac számára.
  • Közös üzemanyagcellás elektromos kísérleti repülőgép megvalósítása 2025-ig.

Az aláírásra a Supernal standjánál került sor a farnboroughi repülőipari kiállításon. Az aláíráson részt vett Warren East, a Rolls-Royce vezérigazgatója, Grazia Vittadini, a Rolls-Royce technológiai és stratégiai igazgató, Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke, valamint Euisun Chung, a Hyundai Motor Csoport ügyvezető elnöke, Jaiwon Shin, a Hyundai Motor csoport elnöke és a fejlett légiközlekedési piac divíziójának vezetője, valamint Jaeyong Song, a Hyundai Motor Csoport fejlett légiközlekedési piac divíziójának alelnöke.

Jaiwon Shin, a Hyundai Motor Csoport fejlett légiközlekedési piac divíziójának elnöke elmondta: „Örülünk, hogy a Rolls-Royce-szal együttműködve a légiipari és tanúsítási szakértelmükre támaszkodva felgyorsíthatjuk a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerek fejlesztését. A Hyundai sikeresen szállított hidrogén üzemanyagcellás rendszereket a globális autóipari piacra, és most az elektromos és hidrogén hajtástechnológiák megvalósíthatóságát vizsgálja a repülőgépek számára. Úgy véljük, hogy ez lesz az a kulcsfontosságú technológia, amely támogatja a globális légiközlekedési ipar azon célját, hogy 2050-re elérje a karbonsemleges működést.”

Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke elmondta: „A Hyundai Motor Csoport partneri együttműködésének, amely lehetőséget biztosít arra, hogy kihasználjuk és kiaknázzuk a két vállalat repülő- és autóipari területen szerzett képességeit. A fejlett légiközlekedés piaca nagy kereskedelmi lehetőséget rejt magában, és ez az együttműködés támogatja közös törekvéseinket, hogy vezető szerepet töltsünk be ezen a piacon. Ez egyúttal újabb bizonyítéka annak, hogy a Rolls-Royce jelentős szerepet játszik azon megoldások megvalósításában, amelyek lehetővé teszik a fenntartható közlekedést, és hozzájárulnak ahhoz, hogy 2050-re elérjük a károsanyagkibocsátás-mentes repülést.”

A hidrogén üzemanyagcellás rendszer használata egy teljesen elektromos repülőgép hajtásrendszerében azzal az előnnyel jár, hogy károsanyagkibocsátás-mentes, csendes, skálázható és megbízható fedélzeti energiaforrás, amely lehetővé teszi a hosszabb repülési hatótávolságot. A Hyundai a Rolls-Royce-szal azon dolgozik, hogy hidrogén üzemanyagcellákat, energiatároló rendszereket és infrastruktúrát fejlesszen a légiipari számára és továbbfejlessze ezt a technológiát a Hyundai regionális légiközlekedés piacának járművei és a Rolls-Royce teljesen elektromos és hibrid-elektromos rendszerei számára.

Tavaly a Rolls-Royce bejelentette a karbonsemleges repülés megteremtésére irányuló programját, melyben az elektromos technológia az egyik módja annak, hogy a vállalat hozzájáruljon a globális gazdaság kritikus területeinek fenntarthatóbbá tételéhez. A Rolls-Royce elkötelezte magát amellett, hogy új termékei 2030-ra, minden terméke pedig 2050-ig karbonsemlegesek lesznek.

A Hyundai Motor Csoport az év elején jelentette be a fejlett légiközlekedés piacára vonatkozó üzleti tervét, amely a városi légiközlekedés és a regionális légiközlekedés piacait foglalja magában: a vállalat környezetbarát légiközlekedési megoldásokat kínál a városokon belül és a városok között utazók számára. A Hyundai Motor Csoport amerikai székhelyű Supernal egysége 2028-ban kívánja megkezdeni kereskedelmi szolgáltatásait a városi légiközlekedés piaca számára az Egyesült Államokban, a Hyundai Motor Csoport a 2030-as években tervezi a regionális légiközlekedési szolgáltatások elindítását.

A Rolls-Royce Holdings plc

  1. A Rolls-Royce-nál a valóban lényeges technológiák úttörői vagyunk, összekapcsoljuk, mozgásba hozzuk az embereket és megóvjuk erőforrásainkat. Elköteleztük magunkat amellett, hogy 2030-ig a működésünk során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét (a termékek tesztelését kivéve) nullára csökkentjük, és 2020-ban csatlakoztunk az ENSZ Race to Zero kampányához, megerősítve törekvésünket, hogy alapvető szerepet játszunk abban, hogy a szektorok, amelyekben működünk, 2050-re elérjék a karbonsemleges működést.
  2. A Rolls-Royce-nak több mint 150 országban vannak ügyfelei, amely több mint 400 légitársaságot és lízingügyfelet, 160 fegyveres erőt és haditengerészetet, valamint több mint 5000 energia- és nukleáris ügyfelet foglal magába.
  3. A vállalat éves árbevétele 2021-ben 10,95 milliárd GBP, működési eredménye 414 millió GBP volt, és 1,18 milliárd GBP-t fektetett kutatás-fejlesztésbe. Támogatunk továbbá egy 28 egyetemi technológiai központból álló globális hálózatot, amely a Rolls-Royce mérnökeit a tudományos kutatás élvonalába helyezi.
  4. A Rolls-Royce Holdings plc egy nyilvánosan jegyzett társaság (LSE: RR., ADR: RYCEY, LEI: 213800EC7997ZBLZJH69)

A Hyundai Motor Csoport

A Hyundai Motor Csoport globális vállalat, amely a közlekedésen, az acélon, az építőiparon, valamint a logisztikán, a pénzügyeken, az IT-n és a szolgáltatáson alapuló értékláncot hozott létre. A világszerte mintegy 250 000 alkalmazottat foglalkoztató vállalatcsoport közlekedési területének márkái közé tartozik a Hyundai, a Kia és a Genesis. Kreatív gondolkodással, együttműködő kommunikációval és a minden kihívást felvállaló akarattal felvértezve arra törekszünk, hogy mindenki számára jobb jövőt teremtsünk.