Bár a tengerentúli gyorsjelentési szezonban az olajcégek is szenvednek, a közép-európai versenytársak előzetes számai kedvező indikációt adnak a Mol közelgő gyorsjelentésére. Az olajszektorban tevékenykedő cégek értékeltségi szintjei beszállási pontokat rajzolnak.

Nem egyértelmű az olajszektor képlete a tengerentúli gyorsjelentési szezonban. Ám ennél is izgalmasabb, hogy vajon milyen indikációt kapunk a Mol negyedéves számaira vonatkozóan.

Olajcégek is szenvednek a szezonban

A gyorsjelentési szezon nem kíméli az olajcégek szerelmeseit sem. Az amerikai Chevron csak a finomítói marzsok emelkedésének köszönhette, hogy nem esett vissza nagyobb mértékben az eredménye. A 7 százalékos bukó ellenére az egy részvényre jutó eredménye 42 centtel haladta meg a várakozásokban szereplő 3,24 dolláros értéket. Az árbevétel a várt 68,5 milliárd helyett csupán 62,61 milliárdot ért el. A háttérben a K+F eredményének visszaesése és a csökkenő kitermelés állt.

A francia Total második negyedévében 2 százalékkal, 2,31 millió hordó olajegyenértékre csökkent olaj- és gázkitermelés az északi-tengeri, nigériai és jemeni mezőkön tapasztalt gondok miatt. A 2,86 milliárd eurós nyereség ennek ellenére, csak egy hajszállal maradt el a várt értéktől. A készletátértékelések utáni nettó nyereség azonban már nem mutat ilyen rózsás képet, hiszen 42 százalékkal lett rosszabb az egy évvel korábbinál (1,59 milliárd euró). A menedzsment ennek ellenére 59 eurócentre emelte a negyedéves részvényenkénti osztalékot 57 centről.

Érdemes beszállási pontokat keresni

Nem egyértelmű a kép, ami a gyorsjelentésekből kirajzolódik. A francia Total esetében például észre kell venni az egyszeri tételeket. Ilyen például, hogy az iráni helyzet romlására készülve, előzetes készlet átértékelésekről döntöttek. Jelentős különbségek adódnak Európa és Amerika között abból adódóan is, hogy az euró/dollár kurzus most nem kedvez a tengerentúli olajcégeknek, míg az öreg kontinens vállalatait támogatja.

Horváth Ákos, az Equilor elemzője úgy vélekedett: az olaj- és gázszektorban tevékenykedő cégek értékeltségi szintjét nézve, kedvező beszállási pontok bontakoznak ki. Az emelkedés hátszelét ráadásul növelhetik az Iránból érkező hírek, amelyek támaszt nyújthatnak az olajár emelkedésének. Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a kiszivárgott hírek alapján arról tájékoztatta az izraeli miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok kész megtámadni Iránt, amennyiben diplomáciai úton nem sikerül rávenni nukleáris programja leállítására.

Hol keressünk indikációt a Molhoz?

Mindig felmerül a kérdés a tengerentúli gyorsjelentési szezonban, hogy egy-egy szektor hírei milyen indikációt adhatnak a magyar blue chipekre vonatkozóan? Horváth Ákos szerint érdemes az indikációkat keresni, bár a hatások ellentétesek, s kérdéses, hogy mi lesz az eredő. Mint mondta, az amerikai vállalati számok azt mutatják, hogy a finomítói üzletág eredményességét még mindig korlátozhatják a szűk marzsok, bár vannak kedvező jelek. Ugyanakkor a termelés és az értékesítés mindenképpen profitálhat a viszonylag magas olajárból.

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a régiós versenytársak, mint a lengyel PKN Orlen vagy az osztrák OMV, előzetes jelentései kifejezetten kedvező számokat tartalmaznak. Nem csak az olajár és a készletek tekintetében, de a marzsok is jelentősen javultak. Szerinte, ha valahol indikációt kereshetünk a Molra vonatkozóan, akkor azt a térségi olajszektorban érdemes megkísérelni.