Az Egyesült Királyság kormánya péntek reggel bejelentette az elmúlt évtizedek legjelentősebb adócsökkentési programját, miközben Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kincstár 2,5%-os növekedési trendet céloz meg.

A brit gazdasági növekedés az elmúlt években lassú volt, és a Bank of England csütörtökön azt mondta, hogy valószínűleg recesszióban van. A kereskedők azonban úgy tűnt, pánikba estek a kilátás miatt, hogy az Egyesült Királyság növeli az amúgy is rekordmagas GDP-arányos adósságrátát, mivel az európai energiaválság közepette további milliárdokat költ a háztartások és a vállalkozások gazdasági támogatására, és az államkötvények hozama több mint egy évtizede a legmagasabb napi ütemben emelkedett.

Londoni idő szerint péntek délután 4 órára a font több mint 3%-ot veszített a dollárral szemben és 37 éves csúcsot ért el 1,0915 dolláron. Ezen a szinten utoljára 1985-ben volt rövid ideig, amikor az amerikai kamatemelések hatására gyengült. Elemzők szerint most már jelentős esély van arra, hogy a valuták a történelem során először elérjék a paritást. A font sterling történelmi mélypontja 1,05 dollár közelében van. Vasileios Gkionakis, a Citi szakértője szerint a font a következő hónapokban az 1,05 és 1,10 dollár közötti sávban fog mozogni, de megnőtt a kockázata annak, hogy az árfolyam lejjebb, a paritás felé törik. “Úgy gondoljuk, hogy az Egyesült Királyságnak egyre nehezebb lesz finanszírozni ezt a hiányt a romló gazdasági háttér közepette; valamit adni kell, és ez a valami végül egy sokkal alacsonyabb árfolyam lesz” – mondta egy kutatási jegyzetben.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/23/citi-says-sterling-dollar-parity-is-possible-as-uk-risks-currency-crisis.html